kedd, október 23, 2018
Civil Hírügynökség

Zöldebb iskolát a gyermekeinknek!

kornyezetbaratIskola-180910

2018. augusztus 19-én, vasárnap indult a Procter&Gamble és az ALDI Zöldebb iskolát! elnevezésű közös országos jótékonysági programja, melynek célja, hogy egy, a vásárlók által kiválasztott magyar iskola udvarát, játszóterét környezetbarátabbá tegyék. A programhoz bárki csatlakozhat, ha vásárol egy bármilyen P&G terméket az ország valamely ALDI üzletében, valamint regisztrál a program weboldalán.

Egy átlagos általános iskolás gyermek szabadidejének legalább a felét, minimum napi 6–8 órát tölt az iskolában, ahol nemcsak a pedagógusok és a barátok, de maga a környezet is fontos befolyással van gondolkodására, érzelmeire, fejlődésére. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy benyomások érik, milyen értékeket sajátít el ez idő alatt.

A környezettudatosság növelése a társadalom és különösen a legfiatalabb generációk számára fontosabbá vált, mint valaha: számos kihívással küzdünk a Földön, úgy, mint az erőforrások kimerülése, a hulladékkezelés, a káros anyag kibocsátás és még sok más. A fenntartható és környezettudatos fejlődés ezért már nemcsak egy elméleti tézis, amiről beszélni kell, hanem egyike a bolygónkat érintő legfontosabb kérdéseknek. A környezet védelme mindennapjaink fontos része lett, ezért a zöld gondolkodásra való nevelés, a környezetbarát értékek elsajátítása létfontosságú a gyermekek számára.

A P&G és az ALDI mindezt szem előtt tartva augusztus 19-én elindította Zöldebb iskolát! nevű közös, jótékonysági programját. A 6 hétig tartó kampány célja, hogy a résztvevők által kiválasztott nyertes iskola udvarát, játszóterét zöldebbé, környezetbarátabbá tegyék, és ezáltal hozzájáruljanak a gyerekek zöldre való neveléséhez. A részvételhez mindössze egy P&G termék (Ariel, Lenor, Jar, Old Spice, Pampers, Head&Shoulders, Gillette, Always vagy Blend-a-med) bármely ALDI üzletben történő vásárlása, és a program weboldalán (https://www.zoldebbiskolat.hu/ ) való regisztráció szükséges. Az augusztus 19. és szeptember 30. között zajló program nyertes iskolája 3,5 millió forint értékű támogatást kap az iskola zöldebbé tételére.

„A P&G-nél nap mint nap azon dolgozunk, hogyan érhetünk el pozitív változásokat, hogyan ösztönözhetjük termékeinken, dolgozóinkon és gyárainkon keresztül vásárlóinkat a felelősségteljes fogyasztásra. – mondta Justyna Rymkiewicz, a P&G kommunikációs menedzsere. – A Zöldebb iskolát! országos programunk jelentős lépcsője hosszú távú céljaink megvalósításának, és büszkék vagyunk, hogy márkáink segítségével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy iskola diákjai zöldebb környezetben nőjenek fel.”

„Nagyon örülök, hogy gyermekeink környezettudatos szemléletet tanulnak. Szerencsére az elmúlt évtizedben annyi információ látott napvilágot, ami lehetővé teszi mind a szülők, mind a pedagógusok számára, hogy gyermekeink természetesnek vegyék azt a változást, ami bennünket és bolygónkat is érinti, hogy nem győzzük megszűrni és a korunknak megfelelő szinten, érthetően átadni bármelyik korosztálynak. Ha nehéz is a változás és a változtatás, mindannyiunknak együtt kell működnie ebben a harcban ahhoz, hogy élhető és kellemes hely maradjon számunkra az otthonunk. Fontos, hogy ne csak otthon, de az iskolákban is, vagy esetleg kevésbé tudatos szülők esetében fordítva, már fiatalon rögzüljenek azok a szokások és teendők, amelyekkel gondolunk az unokáinkra is. De szükségünk van az egészséges és élhető környezetre, tiszta vízre és jó levegőre. Ahogy a szorzótáblát, úgy kell megtanulnunk a Földdel való együttműködést is! Sok a teendő, ezért örömmel csatlakozom minden olyan kezdeményezéshez, amelynek köszönhetően élhetőbbé válhat a világunk, így most a P&G és az ALDI programjához is, hiszen segítségükkel egy újabb iskola diákjai teremthetnek maguknak zöldebb környezetet.”

„Az ALDI számára a felelősségvállalás azt jelenti, hogy képességeinkkel és erőforrásainkkal pozitívan járulunk hozzá a társadalomhoz – mondta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország ügyvezető igazgatója. – Kiemelten fontosnak tartjuk a társadalom fenntartható fejlődésének támogatását, legyen szó akár napelemek telepítéséről az ALDI üzletekre, a működésükből származó károsanyag-kibocsátás csökkentéséről vagy zöld energia használatáról az ALDI létesítményeiben.”

A két nagyvállalat célul tűzte ki, hogy országos programjukkal elősegítik az iskolák környezettudatosabb gondolkodását, felhívják a figyelmet a fenntartható fejlődés és a zöld értékek jelentőségére, valamint támogatást nyújtanak a gyerekeknek, szüleiknek és pedagógusaiknak mindennapjaik zöldebbé tételére.

A játék lépései:
1. Vásároljon legalább egy P&G, azaz Ariel, Lenor, Jar, Old Spice, Pampers, Head&Shoulders, Gillette, Always, Blend-a-med terméket az ALDI üzletekben! A játékban résztvevő termékek teljes listája elérhető a Játékszabályzatban.
2. Regisztráljon a www.zoldebbiskolat.hu weboldalon!
3. Töltse fel a vásárlását igazoló blokk adatait és a számlán szereplő, játékban résztvevő termékek darabszámát!
4. Ne felejtse el csatolni a blokk fotóját, szavazata anélkül nem lesz érvényes!
5. Válasszon ki a listából az Ön által támogatott iskolát, és adja le szavazatát. Ahány termék szerepel a számlán, annyi szavazat jár a kiválasztott iskolának!
6. A játék végén a legtöbb szavazatot elnyert iskola 3,5 millió Ft értékű támogatást kap környezetbarát játszótér felújítására, zöldebbé tételére!

A játék időtartama: 2018. augusztus 19. – szeptember 30.

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.