hétfő, október 15, 2018
Civil Hírügynökség

A VGYKE új szolgáltatása a Fecske Program

braille-180924

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete szervezésében újabb szolgáltatással bővült a paletta. A VGYKE Louis Braille Támogató Szolgálata közreműködött a Fecske Program előkészítésében és megvalósításában.

A VGYKE elnöke, Fodor Ágnes a program indulásakor kihangsúlyozta, a mai nyüzsgő és pörgő világban, egy családnak hihetetlen segítséget jelenthet, ha távollétükben látássérült gyermekére képzett szakember felügyel. Ezt felelős szülőként pontosan tudja és érzi.

Kinek szól a program?
14 év alatti tartósan beteg gyermekeknek, akiket családjuk a saját otthonában gondoz és lát el.

Mit nyújt a program?
A szülők távollétében gyermekfelügyeletet biztosít Louis Braille Támogató Szolgálatunk. Képzett szakemberek előre egyeztetett időpontban, akár délutáni órákban, illetve hétvégén is a családok segítő

Mi az ellátás igénybevételének módja?
A szolgáltatás igénybevételéhez szerződést kell kötni, amely 2018.12. 31-ig szól. Csatolni kell a jogosultság igazolását, nyilatkozni kell a jövedelemről, továbbá szükséges a gyermek adószáma.

Hol lehet jelentkezni?
Louis Braille Támogató Szolgálat, 1146 Budapest, Hermina út 57.
Fecske Program szakmai vezetője, Csizmadia Anett
Telefon: 06-70-387-52-62

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (FSZK).
További információ: http://www.vgyke.com/latasserult-vagyok/louis-braille-tamogato-szolgalat/

 

Forrás: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.