szerda, július 17, 2019
Civil Hírügynökség

Véget ért az Afrikáért Alapítvány kongói missziója

kongoVassKinga-190503

15 fős magyar önkéntes csapat tartózkodot Kongóban, ahol a Teremtsünk Biztos Lakhatást program keretein belül egy 9 fős család számára segítettek házat építeni. Az építkezés mellett megismerkedtek az alapítvány által üzemeltetett árvaház és iskola diákjaival, emellett volt szerencséjük több kongói politikussal, így az új elnök két tanácsadójával is találkozni.

Egy parlamenti képviselő szemén keresztül is megismerkedtek a helyi viszonyokkal, egy valódi kilakoltatás szemtanúja volt az önkéntes csapat, ahol a rendőri kíséret és biztosítás ellenére is hamar összecsaptak az indulatok.

A kint töltött idő alatt teljesen megfordult a világ a kongói misszió önkénteseivel. Habár egy konkrét feladatra érkeztek, sokkal többet láttak, ismertek meg a kongói valóságból, mint amire számítottak. Az Afrikáért Alapítvány mostani útja a Teremtsünk Biztos Lakhatást (Build Solid Ground) nemzetközi kampány keretében zajlott. A projektpartnerek több országban is elvégeznek 1-1 konkrét segítségnyújtást, saját hazájukban pedig érzékenyítő kampányt valósítanak meg. Az alapítvány az idei évben egy nehéz sorsú családnak segített, melynek férfi tagjai meghaltak, a rokonok elvették a fedelet a család feje fölül, így még kongói viszonylatban is méltatlan körülmények közé kerültek. A mostani önkéntes út legnagyobb eredménye, hogy az önkéntesek egy házépítésben vettek részt, amihez közösségi gyűjtésben gyűjtötték össze a pénzt, így Mama Alphonsine és 9 fős családja feje fölé fedél kerül, biztos helyről fogják tudni újraépíteni életüket.

Az alapítvány 17 éve foglalkozik Magyarország és a Kongói Demokratikus Köztársaság kapcsolatainak építésével. Alapvetően humanitárius és fejlesztési programokon keresztül (árvaház és iskola üzemeltetése), de kulturális, multi-szektorális kapcsolatok építésével is. A magyar kormány által 2019 április elején bemutatott Afrika-stratégia is ezen területek fejlesztésére koncentrál. Az Afrikáért Alapítvány tárgyalásai során is ezt vette figyelembe, hogy a két ország kapcsolatát javítsa a munkája révén, ami remélhetőleg az új kongói kormány felállását követően új lendületet vesz majd.

Az új kongói elnök, Felix Tshisekedi tanácsadóival való találkozó során az önkéntesek David Mukeba elnöki főtanácsadóval infrastrukturális és urbanizációs kérdésekben, a lakhatás fontosságáról beszélgettek. Az egészségügy fejlesztésének témájában pedig, Dr. Selemani Yembaval, az Elnök egészségpolitikai tanácsadójával találkoztak, aki üdvözölte a misszió keretein belül Magyarországon rezidens éveit töltött Dr. Tshava Tonát, aki magyarok anyagi támogatásával végezte el az orvosi egyetemet és mostantól hazájában lesz a szegények orvosa. Emellett kifejezte támogatását az alapítvány által megvalósítandó kongói klinikamegépítésével kapcsolatban. Amíg az anyagi háttér megteremtése folyik, egy ideiglenes rendelőt rendeznek be Dr. Tshava számára az alapítvány iskolájában, ahol a fiatalember a magyarok által adományozott orvosi műszerekkel, gyógyszerekkel kezdi meg a munkát.

Az önkéntes misszió tagjai megismerkedtek Eliezer Ntambwe-vel, aki újságíró aktivistaként egy nagyon népszerű vlog tulajdonosa, ahol évek óta hívja fel a figyelmet a visszaélésekre és igazságtalanságokra. A legutóbbi választások alkalmával megválasztották parlamenti képviselőnek, így már a kongói parlamentben képviseli a kongói valóságot. A képviselő rendszeresen jár az emberek közé, hogy megismerje az aktuális problémáikat. Így próbált segítséget nyújtani néhány kilakoltatás alatt álló család számára is, amelynek szemtanúja volt az önkéntes misszió több tagja is. A szegényebb negyedekben élőket rendőri segítséggel lakoltatják ki, az ellenállókat jogi eljárás alá vetik, az épületeket lerombolják, mindezt azért, mert az ott élőknek szinte esélyük sincs a megfelelő jogi képviseletre a rendszerint gazdagabb, vagy befolyásosabb tulajdonosokkal szemben. A Teremtsünk Biztos Lakhatást projekt pont ezekre az esetekre koncentrál, a projekt célja, hogy Afrika országaiban is mindenki tudja érvényesíteni a lakhatáshoz való jogait, a női egyenjogúság ne szenvedjen csorbát és a nyomornegyedeket fejlesszék és így legyen mindenkinek emberi élethez méltó lakhatása. Mindez elengedhetetlen a nyomorból való kitöréshez.

Az Afrikáért Alapítvány saját eszközeivel és erőforrásaival azért küzd, hogy hal helyett hálót adjanak az afrikai embereknek, hogy lehetőségük legyen önállóan ellátni saját magukat és családjukat, emberhez méltó életet éljenek és ne kelljen elmenekülniük hazájukból. A misszió tagjai a hétvégén térnek vissza Budapestre, addig pedig igyekeznek minél többet tenni, hogy egy kis lépéssel hozzájárulhassanak Kongó fejlődéséhez.

Képek a misszióról: https://drive.google.com/open?id=1tfDsNvKCKla2ra4XsmCfA0Yx5Ayb4txF
https://www.facebook.com/Afrikaert/
https://afrikaert.hu/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.