vasárnap, augusztus 25, 2019
Civil Hírügynökség

Vége a közösségépítés korának! – cikkajánló a szervezeti FB-használatról

2015-02-25 Hírfolyam, Top24 hírek

Az alábbi cikk ugyan az üzleti célú Facebook-kezelésről szól, de a megállapításai érvényesek a szervezeti oldalhasználatra is. Mire érdemes energiát és pénzt szánni, mire nem? Részletek Devecsai János cikkéből.

“(…) Hányan követik a cég Facebook oldalát? – a vállalati vezetők évekig éltek abban a tévhitben, hogy ez a kérdés valóban fontos. Sőt még ma sem ritka, hogy a sajtótájékoztatókon, amikor az eredményeket kell sorolni, akkor a forgalom nagysága, az új befektetések léptéke és az ügyfélkör szélessége mellett a PR-osok büszkén emlegetik a Like-olók számát is. Pedig a közösségi marketing az utóbbi időben átesett egy jókora paradigmaváltáson. „Ma már tudjuk: ahhoz, hogy a Facebook-on egy cég hatékonyan meg tudja szólítani a potenciális ügyfél vagy vevőkörét, sok utánanézésre, egy jó stratégiára és némi befektetett pénzre van szükség” – magyarázza Joanelli Tamás a Be Social társalapítója. Utóbbi hangozzék bármilyen szomorúan, nem elodázható: ha a közösségi lábat nem dísznek tartjuk, akkor tőkét is kell beletenni.

De kezdjük az elején. Először meg kell fogalmazni, hogy a cég mire szeretné használni a Facebook-ot. A cicás képek, a Coelho idézetek és minden ehhez hasonló általános, Like-vadász tartalom erőltetése nem működő opció: ezzel legfeljebb azt lehet elérni, hogy egy rakás követő összegyűlik, akiknek a döntő részét a vállalat terméke vagy szolgáltatása egyáltalán nem fogja érdekelni. Járható út lehet viszont, ha a közösségi oldalunkat ügyfélszolgálatként használjuk, vagy ha kifejezetten az eladásokat esetleg a weblapunk forgalmát szeretnénk vele pörgetni. Az utóbbi lehetőség a nagy hírsite-ok körében kifejezetten népszerű: előfordul, hogy olykor az olvasóik 30-40 százalékát szedik össze a közösségi site-okról.

A posztolások gyakoriságának és tartalmának a kitűzött célhoz kell igazodnia. Ha például a weblapunk látogatottságát szeretnénk feljebb tornázni, akkor elég kitenni az új írások, bejegyzések linkjét.

Ha viszont az értékesítést pörgetnénk, akkor érdemes szem előtt tartanunk, hogy Facebook-ozás közben kevesen vannak vásárlói hangulatban. A direkt értékesítés itt hatástalan. Sokkal célravezetőbb lehet például, ha érdekességek kerülnek fel egy-egy termékről. Ha a kínálatban akadnak komplex, innovatív árucikkek, amiknek a használata nem magától értetődő érdemes róluk magyarázó bejegyzéseket írni. Utóbbira jó példa az az online bolt (nem fogjuk most nevén nevezni), amelyik a növények megvilágításához is árul LED-es fényforrásokat. Ez tipikusan olyan termék, ami elsőre sokakból vált ki értetlenséget. Ám a cég közösségi oldala felhívta rá a figyelmet, hogy a LED-es lámpákkal a növények életciklusát is meg lehet hosszabbítani, ami miatt rögtön meg is ugrott a termék iránti érdeklődés.

A stratégia kidolgozásánál persze azokat a mérőszámokat is meg kell határozni, amik mentén vizsgálni fogjuk az oldal hatékonyságát. Az online áruházaknál például érdemes követőkódot építeni a bejegyzésekbe, hogy kiderüljön: a Facebookról érkező látogatók csak nézelődnek vagy vásárolnak is. Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek: az indítás után akár egy év is eltelhet, mire egy közösségi site elkezdeni hozni a várt számokat.”

A teljes cikk itt érhető el.

Forrás: digitalhungary.hu

Friss műsorok

Comments are closed.