szombat, március 17, 2018
Civil Hírügynökség

Védeni kell az agyat a betegségtől és a hülyeségtől

multiplexMagazin-170921

Hogyan maradhat ép az agy? Mikor eredményes egy gyógyíthatatlan betegség kezelése? Hogyan lehet kerekesszéket használó betegként is talpra állni? A fiatalkorban jelentkező visszafordíthatatlan idegrendszeri betegséggel, a sclerosis multiplex kórral élő emberekről szól az országos Multiplex Magazin.

Meg kell védeni az agyat és az idegrendszert a sclerosis multiplex okozta károsodásoktól, mert az elpusztult idegsejteket nem tudjuk helyreállítani – indokolja a Multiplex Magazinnak adott interjúban dr. Bencsik Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense, miért kell az SM diagnózis után minél hamarabb megkezdeni a kezeléseket. A szakorvos beszél az SM kezelés új stratégiájáról, s kitér arra is, hogy amíg eddig csak a javuló-rosszabbodó kórformában tudtak a betegséget lassítani képes terápiát adni, a jövőben lehetőség nyílhat a kezdetektől fokozatos rosszabbodással sújtott, eddig kezelhetetlennek ítélt betegek kezelésére is. Bencsik Krisztina figyelmeztet: mivel az SM gyógyíthatatlan, a családok gyakran célpontjai a kétségbeesést kihasználni akaró termékügynököknek. Hiteles információkkal kell felvértezni a betegeket a „hülyeségekkel” szemben.

Dr. Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház neurológiai osztályának főorvosa rávilágít: amíg korábban elsősorban az állapotrosszabbodások nyomán értékelték aktívnak a sclerosis multiplexet, ma már tudják, hogy a panaszoktól függetlenül is lehet aktív és romboló hatású a betegség, ezért felértékelődött a koponya MRI kontroll vizsgálatok jelentősége. Egyéni szinten nehéz objektíven megítélni, mikor tekinthető egy terápia eredményesnek, mivel az SM lefolyása és a panaszok számtalan tényezőtől függnek.

Amint dr. Mátyás Klotild, az egri Markhot Ferenc Oktató Kórház neurológusa rámutat, a kilátásokat befolyásolja az életkor, a betegség aktivitása, az idegrendszeri károsodások mértéke és helye, az életmód, a munkahelyi és anyagi lehetőségek, valamint a lelkiállapot is.

A magazin a címlapon szereplő Gyurácz Annamária, az SM Betegek Csongrád Megyei Egyesületének elnöke személyében mutat be példát arról, hogyan lehet utat találni a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekben is. Elhangzik: a kór bezárt előtte kapukat, viszont megnyitott más ajtókat, s végül hivatásává vált a sorstársközösség építése.

Furcsa Józsefné, az SM Betegek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének vezetője is arra biztat minden érintettet, hogy lépjenek kapcsolatba egymással, mert a helyi klubok támaszt, segítséget tudnak nyújtani.

A lapban riport olvasható a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által működtetett nyíregyházi SM Centrumról is, a hasznosítás dilemmáiról és a betegek számára ott elérhető lehetőségekről.

– Az ismeretterjesztő és életmód magazin ingyenes, eljut az ország minden SM centrumot működtető neurológiai osztályára, továbbá a betegklubokhoz és egyesületekhez is – tájékoztatott B. Papp László főszerkesztő. Herczegné Szabó Marianna felelős kiadó, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke hozzátette: az újság riportjai nemcsak az érintettek számára tanulságosak, ezért a helyi betegszervezetek a lapot fel tudják használni a betegségről való szemléletformáló és érdekérvényesítő munkájuk során is.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.