hétfő, március 19, 2018
Civil Hírügynökség

Van, aki csak ilyenkor jut meleg ételhez

etelosztasblaha-161229

Budapesten és több vidéki nagyvárosban tartottak ételosztást. Szegeden ötszáz, Budapesten pedig ezer adag meleg ételt adtak a rászorulóknak. A szervezők szerint főként hajléktalanok, nagycsaládosok és nyugdíjasok keresik fel a sátrukat.

Bográcsba öntötték a már előre megfőzött vegetárius székelykáposztát, onnan adagolták ki műanyag edénybe a rászorulóknak Szegeden. A Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány szervezte az ételosztást, ötszáz adaggal készült. „Bárki lehet rászorult, és az életben adódhat olyan alkalom, amikor a rászorultság fölüti a fejét” – mondta Szalma Róbert, az alapítvány elnöke.

Budapesten a sóletet kavarták a már megszokott helyszínen, a Blaha Lujza téren. Ezúttal az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szeretetszolgálata osztott meleg ételt, ezer adagot.

Az egyik mozgássérült férfi a kerületben lakik, ő is évek óta jár a térre meleg ételért, ahogy az a fiatal férfi is, aki harmincháromezer forintból él havonta. Gyurkovics Zoltán azt mondta, csak ilyenkor jut meleg ételhez.
– A harmincháromezer forintból mennyi marad élelmiszerre?
– Hatezer forint marad.
– Hatezer forintot költ egy hónapban élelmiszerre?
– Hatezer forint marad körülbelül…
– Ebből mit tud vásárolni?
– Akciós dolgokat. Kenyér mindig van.

Napok óta tart az ételosztás több városban, a legtöbben a budapesti Blaha Lujza téren álltak sorban, szenteste sokan már hajnalban beálltak, nehogy elfogyjon, mire sorra kerülnek. Az ételosztás szervezője azt mondja, egyre több a szegény. „Minden hónapban újabb és újabb vendégek jönnek hozzánk, és nagyon sok visszatérő vendégünk is van. Hajléktalanok, nagycsaládosok, de az a tendencia, hogy nyugdíjasok” – mondta Szilágyi Nóra, a Cedek EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője.

 

Forrás: hirtv.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.