hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

Van, aki csak ilyenkor jut meleg ételhez

etelosztasblaha-161229

Budapesten és több vidéki nagyvárosban tartottak ételosztást. Szegeden ötszáz, Budapesten pedig ezer adag meleg ételt adtak a rászorulóknak. A szervezők szerint főként hajléktalanok, nagycsaládosok és nyugdíjasok keresik fel a sátrukat.

Bográcsba öntötték a már előre megfőzött vegetárius székelykáposztát, onnan adagolták ki műanyag edénybe a rászorulóknak Szegeden. A Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány szervezte az ételosztást, ötszáz adaggal készült. „Bárki lehet rászorult, és az életben adódhat olyan alkalom, amikor a rászorultság fölüti a fejét” – mondta Szalma Róbert, az alapítvány elnöke.

Budapesten a sóletet kavarták a már megszokott helyszínen, a Blaha Lujza téren. Ezúttal az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szeretetszolgálata osztott meleg ételt, ezer adagot.

Az egyik mozgássérült férfi a kerületben lakik, ő is évek óta jár a térre meleg ételért, ahogy az a fiatal férfi is, aki harmincháromezer forintból él havonta. Gyurkovics Zoltán azt mondta, csak ilyenkor jut meleg ételhez.
– A harmincháromezer forintból mennyi marad élelmiszerre?
– Hatezer forint marad.
– Hatezer forintot költ egy hónapban élelmiszerre?
– Hatezer forint marad körülbelül…
– Ebből mit tud vásárolni?
– Akciós dolgokat. Kenyér mindig van.

Napok óta tart az ételosztás több városban, a legtöbben a budapesti Blaha Lujza téren álltak sorban, szenteste sokan már hajnalban beálltak, nehogy elfogyjon, mire sorra kerülnek. Az ételosztás szervezője azt mondja, egyre több a szegény. „Minden hónapban újabb és újabb vendégek jönnek hozzánk, és nagyon sok visszatérő vendégünk is van. Hajléktalanok, nagycsaládosok, de az a tendencia, hogy nyugdíjasok” – mondta Szilágyi Nóra, a Cedek EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője.

 

Forrás: hirtv.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.