szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Van, ahol pénzt is adnak a használt sütőolajért

hasznaltOlaj-180117

„Jó napot kívánok!” – köszönök a Búza téren a MOL benzinkút pénztárosának. „Kérem, be lehet önökhöz hozni használt sütőolajat?” – kérdezem. „Természetesen! Szólok a kollégának, és ő azonnal át is veszi” – érkezik a válasz.

A MOL 2011-ben indította útjára használtsütőolaj-gyűjtő programját, amelynek keretében az elmúlt években több mint 900 tonna használt sütőolaj gyűlt össze, és ezzel a lakosság több ezer liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől. Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, míg a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb.

A háztartásokban használt sütőolaj tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte 188 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” tőle. A legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, míg a vidéki városok között Gödöllő volt az első az elmúlt 6 év folyamán, a töltőállomáson összegyűjtött több mint 20 tonna használt sütőolajjal.

– Ez úgy működik nálunk, hogy a kedves vevő a lecserélt, mondhatni, a fáradt olajat, amelyben sütött, visszaönti egy flakonba vagy valamilyen üvegbe, mi pedig literenként visszavesszük 80 forintért – nyilatkozta Papczun Ernő, a Miskolc Búza téri Unió Coop Zrt. Árucsarnok boltvezetője. – Adunk az átadónak egy kupont, és ezt az összeget le lehet vásárolni a boltban teljes értékben.

Megtudtuk azt is, hogy az Unió Coop programja tavaly szeptembertől működik és egyelőre összesen 10 litert hoztak vissza a vásárlók.

„Coopontok”

– Egyelőre nem sok, de bízom benne, hogy beindul az akciónk. Ki van függesztve az ajtóra, a vevő tudja, hogy mi is átvételi pont vagyunk – fogalmazott a boltigazgató. – Lehet, hogy némileg macerásnak tűnik, ám a használt sütőolaj nem dugítja el a lefolyót, ráadásul rendkívül környezetkímélő. Amikor egy nagyobb hordónk megtelik, akkor szólunk a velünk szerződött partnernek és elviszik, cserélik az edényt.

Papczun Ernő hozzátette: természetesen nem csak a Búza téri Árucsarnokban, a megyei Unió Coop Zrt.-nél is gyűjthetünk kuponokat.

És hogy mi lesz a leadott olajjal? A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat például a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Bio¬fuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. (Más gyűjti, ám minden bizonnyal ugyanez a sors vár az Unió Coop-os olajra is.)

Ennek köszönhetően a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gáz¬olaj gyártásához.

– Juhász-Léhi István –

 

Forrás: boon.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.