hétfő, május 21, 2018
Civil Hírügynökség

Van, ahol pénzt is adnak a használt sütőolajért

hasznaltOlaj-180117

„Jó napot kívánok!” – köszönök a Búza téren a MOL benzinkút pénztárosának. „Kérem, be lehet önökhöz hozni használt sütőolajat?” – kérdezem. „Természetesen! Szólok a kollégának, és ő azonnal át is veszi” – érkezik a válasz.

A MOL 2011-ben indította útjára használtsütőolaj-gyűjtő programját, amelynek keretében az elmúlt években több mint 900 tonna használt sütőolaj gyűlt össze, és ezzel a lakosság több ezer liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől. Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, míg a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb.

A háztartásokban használt sütőolaj tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte 188 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” tőle. A legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, míg a vidéki városok között Gödöllő volt az első az elmúlt 6 év folyamán, a töltőállomáson összegyűjtött több mint 20 tonna használt sütőolajjal.

– Ez úgy működik nálunk, hogy a kedves vevő a lecserélt, mondhatni, a fáradt olajat, amelyben sütött, visszaönti egy flakonba vagy valamilyen üvegbe, mi pedig literenként visszavesszük 80 forintért – nyilatkozta Papczun Ernő, a Miskolc Búza téri Unió Coop Zrt. Árucsarnok boltvezetője. – Adunk az átadónak egy kupont, és ezt az összeget le lehet vásárolni a boltban teljes értékben.

Megtudtuk azt is, hogy az Unió Coop programja tavaly szeptembertől működik és egyelőre összesen 10 litert hoztak vissza a vásárlók.

„Coopontok”

– Egyelőre nem sok, de bízom benne, hogy beindul az akciónk. Ki van függesztve az ajtóra, a vevő tudja, hogy mi is átvételi pont vagyunk – fogalmazott a boltigazgató. – Lehet, hogy némileg macerásnak tűnik, ám a használt sütőolaj nem dugítja el a lefolyót, ráadásul rendkívül környezetkímélő. Amikor egy nagyobb hordónk megtelik, akkor szólunk a velünk szerződött partnernek és elviszik, cserélik az edényt.

Papczun Ernő hozzátette: természetesen nem csak a Búza téri Árucsarnokban, a megyei Unió Coop Zrt.-nél is gyűjthetünk kuponokat.

És hogy mi lesz a leadott olajjal? A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat például a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Bio¬fuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. (Más gyűjti, ám minden bizonnyal ugyanez a sors vár az Unió Coop-os olajra is.)

Ennek köszönhetően a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gáz¬olaj gyártásához.

– Juhász-Léhi István –

 

Forrás: boon.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.