szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Ünnepi díszben Budapest – egykor és ma

FalkMiksa-181219

A főváros számtalan izgalmas helyet rejt, a házak, a szobrok és a még néhol megmaradt macskakövek is történeteket mesélnek. Karácsonykor viszont mindig különleges fényben és hangulatban úszik a város, nem csak ma, hanem régen is így volt. Képválogatásunknak köszönhetően megtudhatod, milyen volt évtizedekkel ezelőtt a budapesti karácsony és pár programot is ajánlunk advent utolsó hetére.

Bartók Béla Boulevard – a nyüzsgés fellegvára
Az út 1945-től viseli Bartók Béla nevét, előtte Horthy Miklós útként volt ismert. A századforduló óta Buda társadalmi és szellemi központja, itt alkotott többek között Lechner, Csontváry, Móricz, Kosztolányi és Karinthy, és itt írta meg Nemes Jeles László az Oscar díjas Saul fia forgatókönyvét.
Hogy nem csak a múlté az irodalom a Bartókon, az a programokon is látszik: a Hadik Irodalmi Szalon várja a karácsonyra hangolódókat – Szerb Antal: A Pendragon legenda estjével:
https://www.facebook.com/events/999314920276921/
Akik pedig inkább teljesen kikapcsolnának az újévi újraindítás előtt, azok a héten még ellátogathatnak a Gárdonyi téren felállított mobil szaunába:
https://www.facebook.com/events/564251450687076/

 

Ráday utca – kulináris és kulturális központ
Nevét Ráday Gedeon műgyűjtőről és költőről kapta, de története során több névváltást is megélt. A Kálvin teret a Boráros térrel összekötő útvonal már a XVIII. század elején kialakult, az utcában lóvasút is közlekedett. A XIX. század közepén az iparosodás kiindulópontja volt, 1834-ben pedig itt, a 32-es szám alatt kezdte meg működését az első magyarországi pezsgőgyár.
Az utca ma éttermeiről, zenei és kulturális életéről híres. A történelem érdekes fintora, hogy 1979-ben már a Kálvin téri aluljáróban is rendeztek karácsonyi koncertet, idén december 23-án az If Jazz Cafe-ban Gerendás Péter, Liszt-díjas zeneszerző, énekes, gitáros ad koncertet:
https://www.facebook.com/events/787428141589003/

 

Falk Miksa utca – a műgyűjtők álma
Lipótváros egyik legkülönlegesebb utcája ma galériáknak, műtárgykereskedéseknek, aukciósházaknak ad otthont. Korábban, a XIX-XX. század fordulóján a város legfontosabb politikai-közigazgatási központja volt, ennek köszönhetően épültek a környéken a hivatalnokok igényének megfelelő bérházak is. A Falk Miksa utca az évek során sem vesztett jelentőségéből és Budapest legfontosabb műkereskedelmi csomópontja lett.
Az ünnepre való tekintettel a galériák és aukciósházak is karácsonyi díszbe öltöztek. December 20-án, például a Haas Galéria vár mindenkit egy különleges tárlatvezetéssel:
https://www.facebook.com/ArtAntique-Street-791207341020171/

 

KultUnio – a város szíve
Budapest Multikulturális Negyede változatos képet mutat és rendkívül sok értéket őriz, köztük 220 műemlék épületet, kulturális kincseket és rengeteg izgalmas történetet. Például a Király utca 27-es szám alatt volt megtalálható Ungerleider Mór Velence nevű kávéháza, ahol 1891–92 körül vetítettek először mozgóképeket.
A Zsinagóga és a mellette elterülő zsidó negyed, a gasztro üzletek, a kanyargó szűk utcák, a rejtett kertek és házbelsők, valamint Budapest híres romkocsmái teszik valóban izgalmassá és különlegessé a városrészt.
A nyüzsgés karácsonykor is garantált, a Fészek Művészklub például várja a zenekedvelőket egy különleges adventi koncerttel:
https://www.jegy.hu/program/adventi-varazslat-98860

 

Fashion Street – a nagybetűs divat
Az utca története 1789-ben kezdődött, a kerület renoválási terveiben Gróf Schilson János lefektette az alapjait, így létrejött a városközpont és a folyópart közti első összekötő utca, amely Deák Ferencről kapta a nevét. Az évek során számtalan megpróbáltatáson esett át: a két világháború jelentősen megtépázta, majd a szocializmus évei alatt tovább romlott az állapota. A műemléképületek megóvása különösen az elmúlt évtizedekben vált kiemelt fontosságúvá, amikor egy ingatlanfejlesztő elhatározta, hogy luxusszínvonalú bevásárlóutcává alakítja. Ma már mind a turisták, mind pedig a budapestiek számára vonzó célpont, ahol izgalmasan keveredik a múlt és a jelen.
Az ünnepi hangolódást nem csak a csodálatosan kivilágított Fashion Street teszi színesebbé, hanem a Deák Palotában tervezett kortárs művészeti kiállítás is:
https://www.facebook.com/events/505732153252144/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.