vasárnap, május 26, 2019
Civil Hírügynökség

Ültess el egy emlékfát!

krajcarosGyertyagyujtas-171203

A Krajczáros Alapítvány hazai és határon túli civil partnerei – az I. világháború centenáriuma és a Föld Napja alkalmából – szeretnék elérni, hogy 2018-ban Európában minél több településen vállaljanak fel emlékezet őrző tevékenységet.

2018-ban a kezdeményezők javasolják a résztvevőknek, hogy májustól novemberig ültessenek el egy emlékfát, amely várhatóan megéli a 100 esztendős életkort, és a 11. hó 11. napján 11 óra 11 perckor (az általuk kiválasztott helyszínen) álljanak meg egy pillanatra a rohanó világunkban és gyújtsanak egy szál gyertyát, tűzzenek ki ruhájukra egy szál pipacs szimbólumot a lövészárkok poklát megjárt katonák, a háború borzalmait megszenvedett civil lakosság tiszteletére. Miért éppen ekkor? Mert hivatalosan ezen időpontban fejeződtek be a katonai cselekmények az utolsóként kapituláló német hadvezetés képviselői által aláírt okmány nyomán.

Székesfehérvár, mint ősi katonaváros, élen jár e szándék valóra váltásában. Itt nem egy, hanem 111 fa fog emlékeztetni a világégésre, az abban életüket vesztő katonákra.

Az akció célja:
– a Nagy Háború tragédiáját felidézve maradandó emléket állítani a ma élő és a felnövekvő nemzedék számára,
– hirdetni a BÉKE megőrzésének fontosságát, a “SOHA TÖBBÉ HÁBORÚT” gondolat jelentőségét, a KÖZÖS EMLÉKEZET elérkeztének időszerűségét,
– a felhívás nyomán Európa szerte elültetendő fák sokaságával hozzájárulni földünk jelenét és jövőjét formálva a levegő tisztaságához, evvel környezetünk jobbításához, élhetőbbé tételéhez.

 

Forrás: Krajczáros Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.