csütörtök, július 19, 2018
Civil Hírügynökség

Újabb lépés az önfenntartás felé

szalmabrikett-160801

Mezőberényben 2016. július 1-től a TÍZVÁROS Alapítvány vette át a szalma brikettet készítő üzem működtetését.

A szervezet alapításakor azt a célt tűzte maga elé, hogy a nehéz helyzetben lévő családok támogatására létre hozzon egy szabadidő központot, ahol a szülők és gyerekek tartalmas kikapcsolódási lehetőséget találhatnak. Tevékenységi körük ma már ennél sokkal többrétű, a társadalom valamennyi rétegét elérő projekteket működtetnek.

Jó minőségű, német és magyar adományokból származó műszaki cikkek, bútorok, ruhák és lakberendezési eszközöket vásárolhatnak igen kedvező áron azok, akik ellátogatnak a FORRÁSPONT Adományboltba. A projekt célja, hogy elérhetővé tegye a legszegényebbek számára is alapvető szükségeik betöltését, valamint a bolt bevételeiből finanszírozzák további tevékenységeiket.

A Kincsesház Közösségi Központban képességfejlesztő és sportfoglalkozásokat tartanak elsősorban roma származású gyerekeknek, rendezvényeket, előadásokat szerveznek az egész család számára valamint a Központ ad helyet az alapítványnál működő szeretetszolgálatnak is, amely mélyszegénységben élő családokat segít ruhákkal, játékokkal és élelmiszer adományokkal.

A „Mozgalom Magyarország Morális Megújulásáért” elnevezésű projekt, saját készítésű riportfilmeken és bábdarabokon keresztül igyekszik olyan hagyományos értékeket képviselni és erősíteni – mint például a család, összetartás, szorgalom, hit stb. – amelyek a mai társadalomban egyre jobban elhalványulnak.

A Tanyaprogram, amely a TÍZVÁROS Alapítvány indulásakor vette kezdetét, először a szenvedélybetegeknek segített visszatalálni a munkavilágába, ma azonban már az önfenntartás, öngondoskodás népszerűsítésének legfőbb helyszíne és eszköze. A projekt keretében házi készítésű termékek és egészséges élelmiszerek előállítását tanulhatják meg az érdeklődők.

-Tanyaprogramunk részeként július 1-jén átvettük a helyi bio brikett készítését, ami jól illeszkedik szervezetünk tevékenységei közé – mondta Süveges Szabolcs, a TÍZVÁROS Alapítvány elnöke. – Az üzemben lényegében a mezőgazdaság egyik melléktermékét a szalmát dolgozzuk fel, amit a gép portalanít, és magas nyomáson összeprésel, így készül a szalma brikett.

Ennek a tüzelőanyagnak több előnyös tulajdonsága is van: fűtőértéke olyan jó, mint a fának vagy a barnaszénnek, természetes alapanyagból készül és környezetbarát is, sőt hamuja talajjavítóként is hasznosítható. Ezért jelentős az igény a brikettre, amit a környékbeli gazdáktól vásárolt alapanyagból egész évben folyamatosan készítenek majd.

-A brikettáló üzem egy 7,5 hektáros területen fekszik, ami korábban egy sertéstelep volt, így kiválóan alkalmas állattartáshoz, azaz csirke, bárány, tehén és kecsketenyésztéshez – ezzel szeretnénk a közeljövőben kibővíteni a Tanyaprogramot – részletezte az alapítvány vezetője. – Elsősorban az idősebb generáció tagjaitól tanulunk, mivel azt a részben hagyományokból, részben élettapasztalatból eredő tudást, amivel ők rendelkeznek, nem lehet iskolapadban megszerezni. Ehhez azonban idő kell, ezért mi mindenképpen hosszú távon gondolkozunk. Reményeink szerint egyre több emberrel tudjuk megismertetni és megszeretetni az önfenntartást

Forrás: hir6.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.