péntek, március 23, 2018
Civil Hírügynökség

Újabb lépés az önfenntartás felé

szalmabrikett-160801

Mezőberényben 2016. július 1-től a TÍZVÁROS Alapítvány vette át a szalma brikettet készítő üzem működtetését.

A szervezet alapításakor azt a célt tűzte maga elé, hogy a nehéz helyzetben lévő családok támogatására létre hozzon egy szabadidő központot, ahol a szülők és gyerekek tartalmas kikapcsolódási lehetőséget találhatnak. Tevékenységi körük ma már ennél sokkal többrétű, a társadalom valamennyi rétegét elérő projekteket működtetnek.

Jó minőségű, német és magyar adományokból származó műszaki cikkek, bútorok, ruhák és lakberendezési eszközöket vásárolhatnak igen kedvező áron azok, akik ellátogatnak a FORRÁSPONT Adományboltba. A projekt célja, hogy elérhetővé tegye a legszegényebbek számára is alapvető szükségeik betöltését, valamint a bolt bevételeiből finanszírozzák további tevékenységeiket.

A Kincsesház Közösségi Központban képességfejlesztő és sportfoglalkozásokat tartanak elsősorban roma származású gyerekeknek, rendezvényeket, előadásokat szerveznek az egész család számára valamint a Központ ad helyet az alapítványnál működő szeretetszolgálatnak is, amely mélyszegénységben élő családokat segít ruhákkal, játékokkal és élelmiszer adományokkal.

A „Mozgalom Magyarország Morális Megújulásáért” elnevezésű projekt, saját készítésű riportfilmeken és bábdarabokon keresztül igyekszik olyan hagyományos értékeket képviselni és erősíteni – mint például a család, összetartás, szorgalom, hit stb. – amelyek a mai társadalomban egyre jobban elhalványulnak.

A Tanyaprogram, amely a TÍZVÁROS Alapítvány indulásakor vette kezdetét, először a szenvedélybetegeknek segített visszatalálni a munkavilágába, ma azonban már az önfenntartás, öngondoskodás népszerűsítésének legfőbb helyszíne és eszköze. A projekt keretében házi készítésű termékek és egészséges élelmiszerek előállítását tanulhatják meg az érdeklődők.

-Tanyaprogramunk részeként július 1-jén átvettük a helyi bio brikett készítését, ami jól illeszkedik szervezetünk tevékenységei közé – mondta Süveges Szabolcs, a TÍZVÁROS Alapítvány elnöke. – Az üzemben lényegében a mezőgazdaság egyik melléktermékét a szalmát dolgozzuk fel, amit a gép portalanít, és magas nyomáson összeprésel, így készül a szalma brikett.

Ennek a tüzelőanyagnak több előnyös tulajdonsága is van: fűtőértéke olyan jó, mint a fának vagy a barnaszénnek, természetes alapanyagból készül és környezetbarát is, sőt hamuja talajjavítóként is hasznosítható. Ezért jelentős az igény a brikettre, amit a környékbeli gazdáktól vásárolt alapanyagból egész évben folyamatosan készítenek majd.

-A brikettáló üzem egy 7,5 hektáros területen fekszik, ami korábban egy sertéstelep volt, így kiválóan alkalmas állattartáshoz, azaz csirke, bárány, tehén és kecsketenyésztéshez – ezzel szeretnénk a közeljövőben kibővíteni a Tanyaprogramot – részletezte az alapítvány vezetője. – Elsősorban az idősebb generáció tagjaitól tanulunk, mivel azt a részben hagyományokból, részben élettapasztalatból eredő tudást, amivel ők rendelkeznek, nem lehet iskolapadban megszerezni. Ehhez azonban idő kell, ezért mi mindenképpen hosszú távon gondolkozunk. Reményeink szerint egyre több emberrel tudjuk megismertetni és megszeretetni az önfenntartást

Forrás: hir6.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.