szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Újabb balesetes cica Vásárhelyen

cicatVizsgalnak-180705

Újabb balesetes cicát vett pártfogásába a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. Ezúttal egy átereszbe szorult, sérült felnőtt cicán segítettek, az állat Hódmezővásárhelyen az Árok utca és Királyszék utca sarkán került bajba.

Balogh Ernő elnök és segítője telefonon kapták a segítségkérést. A helyszínre érve megtalálták a cicát az árokba, aki a közeledésre megijedt és beszaladt az átereszbe, amelyben víz is volt. Az állatvédők gyorsan felmérték a terepet, majd seprűvel, hordozókkal, rongyokkal, cicaeleséggel tértek vissza a helyszínre, hogy valahogy kicsalják a macskát. Szerencsére mire visszaértek, a cica kijjebb merészkedett, így a bejáratot csak le kellett zárniuk, gyorsan megfogni a cicát és a hordozóba biztonságba helyezni.

Ezt követően Szegedre vezetett az út az állatorvoshoz, aki megvizsgálta az állatot. Valószínűleg autó üthette el, de szerencsére nem tört el semmije, picit sokkos, rémült állapotában volt, nagyon zihált. Bőre viszont gombás és rühes, ez ellen injekciókat is kapott. Hétfőn kell majd visszavinni a cicát ellenőrző vizsgálatra, de ha nem javul az állapota, azonnal indulni kell. Ezt valószínűleg már a macska gazdája fogja megtenni, hiszen időközben jelentkezett érte.

Balogh Ernő kifejtette, hogy múltkor összeszámolták és majdnem 80 cicát kellett volna befogadniuk. Azóta ez a szám már majdnem a duplájára nőtt. Hozzátette, nehéz nemet mondani, de ha egyszerűen nem tudják hová elhelyezni az állatokat, sajnos nem tudnak segíteni. Szeretnék, ha sokkal több ideiglenes gazdi jelentkezne az egyesülethez, ahol szeretetben élhetnének addig a talált, sérült, beteg állatok, ameddig meg nem gyógyulnak és végleges gazdira nem lelnek.

A csatlakozási lehetőségről a szervezet Facebook- vagy weboldalán, a www.hmvhelyiallatvedok.eu-n találunk több információt.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.