szerda, március 20, 2019
Civil Hírügynökség

Új FAO vezető Budapesten

YurikoShojiFAO-180215

Yuriko Shoji, a FAO Közép-Ázsiai Alregionális Irodájának koordinátora volt és a Szervezet képviselőjeként tevékenykedett Törökországban, Azerbajdzsánban és Üzbegisztánban mielőtt Magyarországra érkezett, hogy betöltse új tisztségét az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda képviselőjének helyetteseként.

A japán származású szakember 2007-ben csatlakozott először a FAO-hoz, hogy vezesse a technikai együttműködési osztályt a helyszíni műveletek csoportján Rómában, Olaszországban, a Szervezet székhelyén.

Tapasztalatai kiterjednek az ENSZ valamennyi szervezetére, beleértve a FAO-t és az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programját (UNDP). Legutóbbi munkája során a FAO-Törökország Partnerségi Programján dolgozott, mely napjainkban is segítséget és szakértelmet biztosít az élelmiszer-biztonság és a vidéki szegénység csökkentésében Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán számára.

Shoji nevéhez fűződik mind a program törökországi parlamenti ratifikálása, mind az azt követő megnyitó rendezvény szervezése és a programhoz kötődő munkamegszervezése. Felügyelete alatt a sikeres program 2015-ben megkezdte második fázisát.

Shoji másik fő munkájának a FAO Szíriai Menekültügyi Programjában való tevékeny részvétele tekinthető, mely sikerességének egyik bizonyítéka hogy 2017-ben az UNHCR (Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága) a legjobb közepes méretű projektek egyikeként ismerte el, miután a projekt azonnal megkezdte második fázisát.

“A regionális irodában várhatóan jobban meg fogok ismerkedni a helyi agrárpolitikai kérdésekkel és a tagállamok érdekeivel és problémáival” – mondta Shoji. “Várakozással tekintek arra is, hogy együttműködhetek egy sokoldalú partneri bázissal, de egy kis részem továbbra is Közép-Ázsiát képviseli majd ebben a munkában.”

Számos fontos nemzetközi esemény megrendezésére került sor Shoji FAO Közép-Ázsiai Alregionális Irodájában töltött időszakában. A G20-ak Isztambuli csúcstalálkozóján José Graziano da Silva FAO főigazgató tartotta a megnyitó beszédet, a sivatagosodás elleni harcról szóló ENSZ-egyezmény 2015-ös találkozóján a felek megállapodtak az Ankarai Nyilatkozat feltételeiről és a fenntartható földgazdálkodás elveiről. 2016-ban Isztanbulban került sor az első Nemzetközi Humanitárius Csúcstalálkozó megszervezésére, mely alkalom 9000 résztvevőt hozott össze egy új Humanitárius Program támogatására.

Ugyancsak Shoji képviselete alatt adott otthont Törökország a FAO egyik legfontosabb kétévente megrendezett eseményének, az Európai Regionális Konferenciának 2016-ban, Antalyában.

Shoji alapképzését a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen szerezte meg interkulturális kommunikáció szakon, majd mester képzését az Egyesült Államokban végezte a Cornell Egyetem fejlesztési szociológia karán.

Szabadidejében festeni szeret, mely kedvtelés révén számos motiváló művészeti projektben vesz részt. Nagyon emlékezetes volt számára egy lakossági művésztelepen festeni, ahol kirgiz művészekkel együtt alkothatott Törökország egy távoli és idilli területén, a Mugla régióban.

“Mikor betért pár látogató, úgy tettem, mintha az egyik művész lennék a kis vázlatkönyve fölött,” mondta Shoji.”Mókás volt később felfedezni egy az ottani társam által készült képet egy Biskeki galériában”

Az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda képviselőjének helyetteseként Shoji elsőszámú támogatója lesz a főigazgató-helyettes és regionális képviselő politikai, vezetői és adminisztratív feladatait és döntéseit illetően. Ezen felül Shoji lesz felelős a FAO Európai és Közép-Ázsiai kapcsolatrendszerének kezeléséért és a FAO május 16-18 között, az oroszországi Voronyezsben megrendezésre kerülő Európai Regionális Konferenciának titkársági előkészítéséért.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.