szerda, november 14, 2018
Civil Hírügynökség

Új elnök vezeti a Gyermekétkeztetési Alapítványt

kolevesrendezveny-161107

A poszton Király Gábor kuratóriumi elnököt Kromek Henriett követi, aki 12 éve tagja a közhasznú szervezet csapatának.

Király Gábor 23 éve hozta létre az Alapítványt, amikor nagyobbik gyermeke mögött az iskolában egy gyerek ájultan esett ki a padból – nem bírta tovább az éhezést. Ez a súlyos élmény figyelmeztette az akkor építőipari céget működtető Királyt, hogy a rendszerváltásnak kiszolgáltatott kis vesztesei is vannak és róluk is gondoskodni kell valakinek.

Az elmúlt évtizedek során az alapítvány majdnem 500 településen több mint 1 500 000 rászorulónak 23 millió kilogrammnyi tartós élelmiszert osztott szét. Országos gyermek-rendezvényeket szervezett, karácsonyi élelmiszercsomagokat osztott, pénzadományokat juttatott, részt vett tehetséges gyermekeknek képességeinek fejlesztésében.

A közelmúltban a szervezet új programot indított, a Szegények Patikáját, amely gyógyszerrel, szemüveggel segít olyan gyermekeknek, ahol a családnak nincsen pénze a gyógyítás, egészségmegőrzés költségeire. Király Gábor úgy döntött, hogy jobban szolgálja a gyermekek ügyét, ha modernebb szellemű, fiatalabb vezető irányítása alatt folyik tovább a munka. Választása közeli munkatársára, a 36 éves Kromek Henriettre esett.

Kromek Henriett adatrögzítőként került a szervezethez, de hamar kitűnt elkötelezettségével, munkabírásával. Hamarosan lehetőséget kapott arra, hogy ötletét megvalósítva országos főzőversenyt szervezhessen szegény gyermekeknek, ahol az étel mellé kulturális program is járt. Ebből hagyomány lett. A lelkesedését máig is őrző új elnök az utóbbi két évben az alapítvány operatív igazgatójaként végezte munkáját. Tervei között szerepel, hogy országos hálózatot hozzon létre, valóságos mozgalommá tegye, hogy a szegény gyermekeknek élelmiszert juttassanak azok, akik tehetik. Olyan élelmiszert, amire a rászorulóknak szükségük van, hiszen – bármilyen meglepő – sok elhízott gyermek is éhező. A kenyér, tészta, krumpli, mértéktelenül sok zsír és cukor együtt sem tartalmazza a gyermekek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Az új elnök szeretné nyilvánvalóvá tenni azt is, hogy az alultápláltság és a rossz egészségi állapot összefügg, ezeket együtt kell kezelni.

 

Forrás: Gyermekétkeztetési Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.