csütörtök, október 18, 2018
Civil Hírügynökség

Új egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak

jarokeret-180719

Harminc férőhelyes egészségügyi centrumot avattak hajléktalanok számára Szegeden. A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett intézményben azok kaphatnak teljes ellátást, akik egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni magukat.

– Ez egy hízlalda – mondta Vasvári Pál az Alsó kikötő sori Hajléktalanok Egészségügyi Centrumában. A 76 éves férfi betegsége miatt nem tud járni, öttömösi tanyáján viszont egyedül él, nem tudja ellátni magát. Ezért került a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett intézménybe. Rajta kívül 27 beteget ápolnak még itt – hajléktalanokat, illetve olyanokat, akik hozzá hasonlóan csak magukra számíthatnak, de egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni magukat.

Hajléktalan kórháznak hívták a köznyelvben a Moszkvai körúton már régóta működtetett intézményt – ezt költöztették át egy jóval nagyobb és felújított épületbe, amelyet kedden avattak fel. – Ez sokkal szuperebb – foglalta össze tapasztalatait Székely Tamás. – Ott 7-8 emberrel kellett osztozni egy szobán, itt kényelmesen elférünk – mondta a férfi, akit daganattal operáltak, jelenleg pedig kemoterápiás kezeléseket kap.

Betegsége előtt albérletben lakott, amikor azonban kórházba került, a főbérlője felmondta a szerződést, mivel pedig jelenleg nem tud dolgozni, így új lakás után sem tud nézni.

A régi telephelyen 16 beteget tudtak fogadni, az Alsó kikötő sori intézmény viszont 30 férőhelyes. Az ingatlant az önkormányzat kedvezményes áron adta oda a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a felújítására 35 millió forintot költött. – Fekvőbeteg-ellátást és háziorvosi szolgáltatást is nyújtunk a lakcím nélkülieknek – mondta el Katona-Korán Ágnes intézményvezető.

– Öt főállású és öt részmunkaidős ápoló, illetve három orvos dolgozik a centrumban, a 24 órás ellátásról ügyeleti időben egy külső szolgáltató gondoskodik. A szociális munkásunk pedig a már felgyógyult betegeknek segít az ügyintézésben, hogy jövedelemhez, esetleg munkához vagy lakáshoz jussanak.

– Ha egy hajléktalan bekerül egy kórházba, a sürgősségi feladatok ellátása után a betegszállító ide hozza – mondta el Kass Ferenc intézményvezető főorvos. – A sebkötözést, varratszedést és gyógyszerezést is meg tudjuk helyben oldani. Ingyen kapják az összes, gyógyulásukhoz szükséges készítményt és segédeszközt, emellett pedig napi háromszori étkezést, cipőt, pizsamát, papucsot és kimenőruhát.

Az intézmény avatásán – ahol szentmisét tartott Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapítója – részt vett Juhász Tünde kormánymegbízott és Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, valamint Fülöp Attila is. Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédében elmondta, jelenleg hazánkban 9500 férőhely áll rendelkezésre hajléktalanok számára, ellátásukat pedig a kormány évente 9 milliárd forinttal támogatja.

– A mostani alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítása a hajléktalanrendszer fenntartását és a közterület-használatot kívánja rendbe tenni, amit a leghumánusabban szeretnénk megoldani – fogalmazott az államtitkár.

Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere elmondta, a Moszkvai körúti ingatlan felszabadulásával azt a városi hajléktalanellátó rendszer bővítésére lehet felhasználni – előtte az épületet 100 millió forintból felújítják.

– Ezzel még úgy is több hely lesz a hajléktalanok számára, hogy az Indóház téri intézményt bezárjuk. A kapacitás azonban még így is kevés, így szükség lenne a támogatásra, hogy még több helyen fogadhassuk ezeket az embereket.

 

Forrás: delmagyar.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.