szombat, február 23, 2019
Civil Hírügynökség

Új egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak

jarokeret-180719

Harminc férőhelyes egészségügyi centrumot avattak hajléktalanok számára Szegeden. A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett intézményben azok kaphatnak teljes ellátást, akik egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni magukat.

– Ez egy hízlalda – mondta Vasvári Pál az Alsó kikötő sori Hajléktalanok Egészségügyi Centrumában. A 76 éves férfi betegsége miatt nem tud járni, öttömösi tanyáján viszont egyedül él, nem tudja ellátni magát. Ezért került a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett intézménybe. Rajta kívül 27 beteget ápolnak még itt – hajléktalanokat, illetve olyanokat, akik hozzá hasonlóan csak magukra számíthatnak, de egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni magukat.

Hajléktalan kórháznak hívták a köznyelvben a Moszkvai körúton már régóta működtetett intézményt – ezt költöztették át egy jóval nagyobb és felújított épületbe, amelyet kedden avattak fel. – Ez sokkal szuperebb – foglalta össze tapasztalatait Székely Tamás. – Ott 7-8 emberrel kellett osztozni egy szobán, itt kényelmesen elférünk – mondta a férfi, akit daganattal operáltak, jelenleg pedig kemoterápiás kezeléseket kap.

Betegsége előtt albérletben lakott, amikor azonban kórházba került, a főbérlője felmondta a szerződést, mivel pedig jelenleg nem tud dolgozni, így új lakás után sem tud nézni.

A régi telephelyen 16 beteget tudtak fogadni, az Alsó kikötő sori intézmény viszont 30 férőhelyes. Az ingatlant az önkormányzat kedvezményes áron adta oda a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a felújítására 35 millió forintot költött. – Fekvőbeteg-ellátást és háziorvosi szolgáltatást is nyújtunk a lakcím nélkülieknek – mondta el Katona-Korán Ágnes intézményvezető.

– Öt főállású és öt részmunkaidős ápoló, illetve három orvos dolgozik a centrumban, a 24 órás ellátásról ügyeleti időben egy külső szolgáltató gondoskodik. A szociális munkásunk pedig a már felgyógyult betegeknek segít az ügyintézésben, hogy jövedelemhez, esetleg munkához vagy lakáshoz jussanak.

– Ha egy hajléktalan bekerül egy kórházba, a sürgősségi feladatok ellátása után a betegszállító ide hozza – mondta el Kass Ferenc intézményvezető főorvos. – A sebkötözést, varratszedést és gyógyszerezést is meg tudjuk helyben oldani. Ingyen kapják az összes, gyógyulásukhoz szükséges készítményt és segédeszközt, emellett pedig napi háromszori étkezést, cipőt, pizsamát, papucsot és kimenőruhát.

Az intézmény avatásán – ahol szentmisét tartott Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapítója – részt vett Juhász Tünde kormánymegbízott és Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, valamint Fülöp Attila is. Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédében elmondta, jelenleg hazánkban 9500 férőhely áll rendelkezésre hajléktalanok számára, ellátásukat pedig a kormány évente 9 milliárd forinttal támogatja.

– A mostani alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítása a hajléktalanrendszer fenntartását és a közterület-használatot kívánja rendbe tenni, amit a leghumánusabban szeretnénk megoldani – fogalmazott az államtitkár.

Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere elmondta, a Moszkvai körúti ingatlan felszabadulásával azt a városi hajléktalanellátó rendszer bővítésére lehet felhasználni – előtte az épületet 100 millió forintból felújítják.

– Ezzel még úgy is több hely lesz a hajléktalanok számára, hogy az Indóház téri intézményt bezárjuk. A kapacitás azonban még így is kevés, így szükség lenne a támogatásra, hogy még több helyen fogadhassuk ezeket az embereket.

 

Forrás: delmagyar.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.