vasárnap, november 18, 2018
Civil Hírügynökség

Továbbra is jelentkezhetnek az érdeklődők

erzsebettabor-160818

Április 13-án lezárult a jelentkezési időszak a tavaszi osztálykirándulásokra, melyekre idén közel kétszer annyian pályáztak, mint tavaly. A kétéjszakás zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokban 2017 tavaszán mintegy 6000 Osztálykiránduló vett részt, 2018-ban ez a szám több ezerrel nőhet az eddig összesített adatok alapján.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekért Alapítvány által szervezett különféle táborokba továbbra is jelentkezhetnek az érdeklődők: Balaton-parti Élménytáborokba április 20-ig, az országos Napközi Erzsébet-táborokba április 23-ig, a balatoni Gyógyító Szent Erzsébet-táborokba május 4-ig, az őszi Osztálykirándulásokra pedig május 15-ig lehet benyújtani a dokumentumokat.

Magyarország legnagyobb táboroztatási programjában, az Erzsébet Táborokban tavaly több mint 100 ezren vettek részt, idén pedig csak eddig mintegy 60 ezer gyermekkel jelentkeztek az intézmények az egy hónapja megjelent felhívásokra. A jelentkezési időszak nyitott: az erzsebettaborok.hu weboldalról elérhető E-Táborok online rendszeren keresztül továbbra is gyermekcsoportokkal jelentkezhet valamennyi köznevelési intézmény a 2018-as nyári táborokra és az őszi Osztálykirándulásokra.

A nyári napközi táborokra családsegítő szolgálatok és központok, valamint kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények is pályázhatnak, a balatoni táborokba az utóbbiak mellett gyermekvédelmi intézmények is beadhatják a jelentkezéseket. A gyógyító táborokba egészségügyi intézmények delegálhatnak gyermekeket.

A biztonságorientált és napi ötszöri étkezést, továbbá helyszíni ingyenes programokat nyújtó Balaton-parti Erzsébet táborozás egy hete az érintett családok számára mindössze 1000 Ft-os költséget jelent, amelyet a hátrányos helyzetű gyermekek kupon formájában kapnak vissza a nyári táborokban. A Napközi Erzsébet-táborok pedig hétfőtől péntekig 8 órától 16 óráig biztosítják a gyermekek otthonához közeli vakációs időtöltést és a négyszeri étkezést, napi 100 Ft befizetése mellett.

Az Erzsébet Táborok idén is étkezési Erzsébet-utalvánnyal ismeri el a táborozó gyermekeket kísérő pedagógusok, felnőtt kísérők nyári iskolai szünidőben végzett munkáját.

A táborok pontos időpontjai megtalálhatóak a http://erzsebettaborok.hu/erzsebet-taborok-2018/ oldalon.

 

Forrás: Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.