péntek, június 22, 2018
Civil Hírügynökség

Továbbra is fenyeget a kilakoltatás

kobanya-180524

A Kőbányai Önkormányzat legutóbbi testületi ülésén ismét leszavazta a Bihari utca 8/C alatti önkormányzati lakóházban tervezett kilakoltatások megelőzését célzó javaslatainkat. Így továbbra is több olyan lakót – köztük kisgyerekes családokat és idős, tartós beteg embereket – fenyeget kilakoltatás, akiknek egyetlen forint tartozásunk sincsen.

A Város Mindenkié aktivistája a testületi ülést megelőzően átadta a polgármesternek azt a petíciót, amelyet 5000 olyan ember írt alá, akik a kilakoltatások leállítását, a lakóház megmentését és egy közmeghallgatás megtartását kérték az önkormányzattól.

Noha a kőbányai és fővárosi önkormányzat néhány éve több mint 700 millió forintot költött a lakóház felújítására, az kerületi vezetői most mégis az épület elbontását és az ott élő családok egy részének a kilakoltatását tervezik. A Város Mindenkié (AVM) hónapok óta támogatja a kilakoltatás által fenyegetett Bihari utcai családokat érdekeik védelmében. Nyílt leveleinkre az Önkormányzat nem válaszolt.

Az érintett lakók, az AVM aktivistái és szimpatizánsai január óta az összes testületi ülésen jelen voltak, hogy felszólaljanak a kilakoltatások ellen. Az AVM által előkészített, a Bihari utca lakók helyzetét rendező jogszabálytervezeteket eddig 4 alkalommal utasította el a fideszes többségű kőbányai képviselő-testület. Két héttel ezelőtt több száz ember vett részt a lakókat támogató tüntetésen.

Ez alkalommal Tóth Balázs helyi képviselő (LMP) – az AVM kezdeményezésére – a következő két javaslatatot terjesztette a képviselő-testület elé:
1. az önkormányzat vállalja a Bihari utca 8/C alatti lakóház helyzetének az olyan rendezését, ami megelőzi, hogy a ház jelenlegi lakói közül bárki elveszítse a lakhatását;
2. a lakásrendelet módosításával teremtsék meg a jogi feltételeit annak, hogy a lejárt határozott idejű szerződés miatt jogcím nélkülivé vált lakókkal a lakásvesztés elkerülése érdekében – indokolt, méltánylandó esetben – az önkormányzat ismét bérleti szerződést köthessen.

A képviselő-testület nem szavazta meg az előterjesztéseket – annak ellenére, hogy Tóth Balázs módosító indítványa nyomán az Önkormányzatnak csak azt kellett volna vállalnia, hogy azoknak a családoknak biztosítják a lakhatásuk megőrzését, akiknek nincsen hátralékuk.

Új fejlemény azonban, hogy a Humánszolgáltatási Bizottság legutóbbi ülésén Kovács Róbert polgármester megígérte, hogy az önkormányzat vezetői fogadják a kilakoltatás által fenyegetett Bihari utcai családokat, és egyeztetnek velük a helyzetük rendezésének a lehetőségeiről. Az AVM az előzmények ellenére is bízik abban, hogy Kőbányai Önkormányzat a lakókkal közösen mindkét fél számára elfogadható megoldást talál a kilakoltatások elkerülésére.

Az AVM, ameddig csak lehetséges, kitart az eddigi konstruktív, jogi, tárgyalásos eszközökkel megegyezésre törekvő stratégiája mellett, azonban ha az Önkormányzat végül mégis a kilakoltatások mellett dönt, akkor a csoport készen áll rá, hogy polgári engedetlenséggel – a lakáskiürítést fizikailag akadályozó élőláncokkal – is küzdjön a Bihari utcai családok kilakoltatása ellen.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.