csütörtök, augusztus 22, 2019
Civil Hírügynökség

Törvénysértő kilakoltatással fenyegetnek

AvarosMind-logo-170206

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korláton élő B. É.-t, férjét, valamint másfél éves és háromhetes gyermeküket törvénysértő kilakoltatással fenyegeti a bérbeadó, egy a település polgármesteréhez köthető cég. A Város Mindenkié csoport felszólítja a bérbeadót, hogy tartózkodjon a törvénysértő fellépéstől, és tartsa be a jogszabályokat!

B. É. és családja 2018 szeptembere óta laknak egy kétszobás, komfort nélküli ingatlanban, amit egy, a település polgármesteréhez köthető cégtől bérelnek. A család és a bérbeadó között az utóbbi időben jogvita alakult ki a lakbér és az egyéb lakásfenntartási költségek elszámolásával kapcsolatban. Ezt követően a cég egy május 12-én kelt levélben arról tájékoztatta a családot, hogy a bérleti szerződésüket felmondják, majd azzal fenyegette meg őket, hogy május 24-én péntek reggel 8 órakor rendőri segítséggel lakoltatja ki őket, amennyiben addig a lakást nem hagyják el. A családot elmondásuk szerint közben felkereste a területileg illetékes gyámhivatal munkatársa is, aki kilátásba helyezte a gyermekek állami gondozásba vételét.

Az Utcajogász Egyesület május 21-én levélben tájékoztatta a bérbeadó céget arról, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a felmondási idő még akkor sem járt volna le május 24-éig, ha a felmondás érvényes lett volna (de nem volt az), továbbá, hogy a lakás kiürítését csak törvényes eljárásban, önálló bírósági végrehajtó foganatosíthatja, a rendőrség közreműködését is csak önálló bírósági végrehajtó kérheti, és amennyiben a levelükben foglalt módon járnak el, úgy bűncselekményt követnek el, a rendőrségnek velük szemben keletkezik intézkedési kötelezettsége.

A bérbeadó mindeddig nem válaszolt az Utcajogász megkeresésére.
A Város Mindenkié csoport ezúton is felszólítja a bérbeadót, hogy tartózkodjon a törvénysértő fellépéstől, és tartsa be a jogszabályokat.
Felszólítjuk továbbá a Gönci Járási Hivatal Járási Gyámhivatalát, hogy minden esetben jogszerűen, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvénynek megfelelően járjon el, különös tekintettel annak 7. § (1) bekezdésére, ami szerint „gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”.

Felhívjuk egyúttal közvélemény és az illetékesek figyelmét, hogy a rendőrség hasonló helyzetben akkor jár el a törvényeknek megfelelően, ha jogsértő kilakoltatásokhoz semmiféle segítséget nem nyújt, viszont felszólítja a
bérbeadót, hogy tartózkodjon a törvénysértéstől.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.