vasárnap, október 21, 2018
Civil Hírügynökség

Több százan tüntettek Kőbányán

biharUt2-180514

A Város Mindenkié (AVM) szolidaritási tüntetést szervezett a kilakoltatás által fenyegetett Bihari utca 8/c alatti lakótömbben élők mellett. A demonstráción a délutáni esőzések ellenére is több százan vettek részt. Az eseményen felszólalt a Bihari utca lakóház két kilakoltatás által fenyegetett lakója, Bolba Márta evangélikus lelkész, Erdős Virág költő és Tamás Gáspár Miklós filozófus is.

Az AVM közel fél éve küzd a Bihari utca lakóival azért, hogy az ott élő emberek – köztük kisgyerekes családok, idős, tartós beteg emberek – akkor se kerüljenek utcára, ha az önkormányzat nem áll el a lakóház elbontásától.

A Bihari utca lakói és az AVM sokféleképpen próbáltak párbeszédet kezdeményezni az önkormányzattal, de sem Kovács Róbert polgármester, sem Weeber Tibor alpolgármester nem hajlandó tárgyalni velük. Az AVM által előkészített a Bihari utca lakóinak helyzetét rendező jogszabálytervezeteket eddig 4 alkalommal utasította el a FIDESZ-es többségű kőbányai képviselő-testület.

Amellett, hogy a szombati tüntetés elsődleges célja az volt, hogy résztvevők kifejezzék szolidaritásukat a Bihari utcaik mellett, ezzel erőt adva nekik a küzdelmeikben, az is fontos volt, hogy a tüntetésen megjelenteknek az AVM lehetőséget biztosítson a kilakoltatások elleni küzdelemhez való csatlakozáshoz. Az AVM végső esetben polgári engedetlenséggel – a lakáskiürítést fizikailag akadályozó élőláncokkal – is küzd a kilakoltatások ellen. Ha a lakók ezt szeretnék, akkor a Bihari utcában tervezett kilakoltatások esetében sem lesz ez másként. A tüntetés résztvevői közül sokan jelezték, hogy a polgári engedetlenséget is vállalnák a Bihari utcai családok védelmében.

Az AVM által indított interneten és papíron gyűjtött petíciót már több, mint 3000 ember írta alá, a cél 5000 aláírás, amit az AVM a Bihari utcai lakókkal közösen fog az önkormányzat képviselőinek átadni. https://terjed.ahang.hu/campaigns/bihariutca

A következő hetekben pedig az AVM újabb két előterjesztését fogja tárgyalni a kőbányai képviselő-testület: május 24-én azt szeretnék elérni, hogy önkormányzat teremtse meg a jogi lehetőséget arra, hogy a lejárt szerződésű, de még az önkormányzati lakásában élő emberekkel méltányolható körülmények fennállása esetében legyen mód új bérleti szerződést kötni. Az AVM másik előterjesztésének elfogadása esetében pedig az önkormányzat vállalja, hogy a Bihari utca 8/C. helyzetének a rendezése során biztosítja, hogy a lakóház egyetlen jelenlegi lakója sem veszíti el a lakhatását.

Az AVM a napokban azt is kezdeményezi, hogy általa képviselt Bihari utcai lakók ügyét az önkormányzat humánszolgáltatási bizottsági külön tárgyalja.

Előzmények:
A kőbányai önkormányzat az épület elbontását tervezi, noha azt néhány évvel ezelőtt – jórészt Kovács Róbert alpolgármesterségének az idején – több mint 700 millió forint közpénzből újították fel. A Város Mindenkié csoport (AVM) még decemberben nyílt levélben kért közmeghallgatást az ügyben, amire azonban nem érkezett válasz. Közben januárban csak az AVM közbeavatkozásával sikerült az utolsó pillanatban megakadályozni, hogy a kőbányai önkormányzat – a téli kilakoltatási moratórium idején, törvénysértő módon – utcára tegyen egy négygyermekes családot, akiknek ráadásul egyetlen forint tartozásuk sem volt.

Az AVM kezdeményezésére januárban a képviselő-testület annyit vállalt, hogy az önkormányzat május 31-ig készít egy olyan tervet a Bihari utcai épület helyzetének a rendezéséről, amely a bontás mellett megvizsgálja az épület helyrehozásának, valamint az abban található több mint 70 önkormányzati bérlakás megőrzésének a lehetőségét is. Az önkormányzat azonban azóta is a tervezett bontásra hivatkozva utasítja el az ott lakó családok határozott idejű bérleti szerződésének a meghosszabbítását.
A ház elbontásával 73 komfortos önkormányzati bérlakást veszítene el egy olyan kerület, ahol már most is nagyon sokan és nagyon sokáig várnak szociális bérlakásokra.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.