szombat, május 26, 2018
Civil Hírügynökség

Több százan tüntettek Kőbányán

biharUt2-180514

A Város Mindenkié (AVM) szolidaritási tüntetést szervezett a kilakoltatás által fenyegetett Bihari utca 8/c alatti lakótömbben élők mellett. A demonstráción a délutáni esőzések ellenére is több százan vettek részt. Az eseményen felszólalt a Bihari utca lakóház két kilakoltatás által fenyegetett lakója, Bolba Márta evangélikus lelkész, Erdős Virág költő és Tamás Gáspár Miklós filozófus is.

Az AVM közel fél éve küzd a Bihari utca lakóival azért, hogy az ott élő emberek – köztük kisgyerekes családok, idős, tartós beteg emberek – akkor se kerüljenek utcára, ha az önkormányzat nem áll el a lakóház elbontásától.

A Bihari utca lakói és az AVM sokféleképpen próbáltak párbeszédet kezdeményezni az önkormányzattal, de sem Kovács Róbert polgármester, sem Weeber Tibor alpolgármester nem hajlandó tárgyalni velük. Az AVM által előkészített a Bihari utca lakóinak helyzetét rendező jogszabálytervezeteket eddig 4 alkalommal utasította el a FIDESZ-es többségű kőbányai képviselő-testület.

Amellett, hogy a szombati tüntetés elsődleges célja az volt, hogy résztvevők kifejezzék szolidaritásukat a Bihari utcaik mellett, ezzel erőt adva nekik a küzdelmeikben, az is fontos volt, hogy a tüntetésen megjelenteknek az AVM lehetőséget biztosítson a kilakoltatások elleni küzdelemhez való csatlakozáshoz. Az AVM végső esetben polgári engedetlenséggel – a lakáskiürítést fizikailag akadályozó élőláncokkal – is küzd a kilakoltatások ellen. Ha a lakók ezt szeretnék, akkor a Bihari utcában tervezett kilakoltatások esetében sem lesz ez másként. A tüntetés résztvevői közül sokan jelezték, hogy a polgári engedetlenséget is vállalnák a Bihari utcai családok védelmében.

Az AVM által indított interneten és papíron gyűjtött petíciót már több, mint 3000 ember írta alá, a cél 5000 aláírás, amit az AVM a Bihari utcai lakókkal közösen fog az önkormányzat képviselőinek átadni. https://terjed.ahang.hu/campaigns/bihariutca

A következő hetekben pedig az AVM újabb két előterjesztését fogja tárgyalni a kőbányai képviselő-testület: május 24-én azt szeretnék elérni, hogy önkormányzat teremtse meg a jogi lehetőséget arra, hogy a lejárt szerződésű, de még az önkormányzati lakásában élő emberekkel méltányolható körülmények fennállása esetében legyen mód új bérleti szerződést kötni. Az AVM másik előterjesztésének elfogadása esetében pedig az önkormányzat vállalja, hogy a Bihari utca 8/C. helyzetének a rendezése során biztosítja, hogy a lakóház egyetlen jelenlegi lakója sem veszíti el a lakhatását.

Az AVM a napokban azt is kezdeményezi, hogy általa képviselt Bihari utcai lakók ügyét az önkormányzat humánszolgáltatási bizottsági külön tárgyalja.

Előzmények:
A kőbányai önkormányzat az épület elbontását tervezi, noha azt néhány évvel ezelőtt – jórészt Kovács Róbert alpolgármesterségének az idején – több mint 700 millió forint közpénzből újították fel. A Város Mindenkié csoport (AVM) még decemberben nyílt levélben kért közmeghallgatást az ügyben, amire azonban nem érkezett válasz. Közben januárban csak az AVM közbeavatkozásával sikerült az utolsó pillanatban megakadályozni, hogy a kőbányai önkormányzat – a téli kilakoltatási moratórium idején, törvénysértő módon – utcára tegyen egy négygyermekes családot, akiknek ráadásul egyetlen forint tartozásuk sem volt.

Az AVM kezdeményezésére januárban a képviselő-testület annyit vállalt, hogy az önkormányzat május 31-ig készít egy olyan tervet a Bihari utcai épület helyzetének a rendezéséről, amely a bontás mellett megvizsgálja az épület helyrehozásának, valamint az abban található több mint 70 önkormányzati bérlakás megőrzésének a lehetőségét is. Az önkormányzat azonban azóta is a tervezett bontásra hivatkozva utasítja el az ott lakó családok határozott idejű bérleti szerződésének a meghosszabbítását.
A ház elbontásával 73 komfortos önkormányzati bérlakást veszítene el egy olyan kerület, ahol már most is nagyon sokan és nagyon sokáig várnak szociális bérlakásokra.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.