csütörtök, április 19, 2018
Civil Hírügynökség

Tiszta energiát minden európainak!

energiahet-170619

Az Európai Fenntartható Energia Hét kezdetén tizenhárom uniós tagállam huszonegy szakmai szervezete – köztük a Magyar Energiahatékonysági Intézet – felhívással fordult az Energiaunió energetikáért felelős vezetőihez, amelyben az Európai Bizottság megemelt energiahatékonysági célokra való törekvésének támogatását kérik. Az új célkitűzések elengedhetetlenek ahhoz, hogy teljesüljenek az uniós klímavédelmi célok, és növekedjen az energiaellátás biztonsága.

Európai Fenntartható Energia Hét: jelképes időzítés
Az Európai Bizottság által 2006-ban indított Európai Fenntartható Energia Hét minden évben egy hosszabb tevékenységsorozatot ölel fel. Célja, hogy megalapozza az öreg kontinens fenntartható és biztonságos energia-felhasználását. Ráirányítja a figyelmet az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások megteremtésének fontosságára. Az idei szakmai hét témája a „Tiszta energiát minden európainak!” javaslatcsomag, mely a fogyasztókat és a növekedést a fenntartható energiafelhasználás középpontjába helyezi.

Jelképesnek is nevezhető az időzítés, hiszen Európa képletesen június közepére elhasználta minden idei belső energiaforrását. Az elmúlt években június 18-ra esett az Európai Energiafüggőség Napja (European Energy Dependence Day). 1995 és 2011 között 11 százalékkal emelkedett az EU primer energiaimportja, ami plusz 38 nap energiafüggőséget jelentett ebben az időszakban. 2011 óta – többek között a klímavédelmi csomagok, energiahatékonysági intézkedések, megújuló energiaforrások terjedése hatására – Európa energiafüggőségi szintje stagnál.

„Tiszta energiát minden európainak!”
Az európai energetikai miniszterek, vezetők 2017. június 26-án közös szakmai egyeztetésen vesznek részt, amelyen a „Tiszta energiát minden európainak!” című javaslatcsomagot vitatják meg. A Bizottság javaslatcsomagjában az Energiahatékonysági Irányelv felülvizsgálatát is szorgalmazza, amellyel az európai szinten kötelező 30 százalékos energiahatékonysági célt, valamint a 1,5 százalékos energia-megtakarítási kötelezettség[1] 2021-2030-ra való kiterjesztését kívánja elérni.

Az Energiahatékonysági Irányelv felülvizsgálatát megelőző Európai Bizottság által elkészített környezeti hatásvizsgálata megállapította, hogy a tagállamok számára javasolt 1,5 százalékos energia-megtakarítási kötelezettség egyben olyan gazdasági előnyöket biztosíthatna, amely erősítené versenyképességüket: Európa tagállamaiban 18,4 százalékos gázimport-csökkenést, 1,6 millió új munkahelyet, az üvegházhatású gázok kibocsátásában 3,1 százalékos visszaesést, az egészségügyi kiadásokban pedig 28,2 milliárd eurós csökkenést hozhat.

Ha gyengítik a bizottsági javaslatot, akkor nemhogy csökkenne Európában az üvegházhatású gázok kibocsátása, hanem 0,2 százalékkal nőne. Sőt, az elmaradó energiahatékonysági beruházások következtében Európa-szerte akár 100 ezer munkahely is megszűnne a jövőben. 2030-ra a gázimport 1,3 százalékkal emelkedne meg, összeurópai szinten pedig az egészségügyi kiadások 1,9 milliárd euróval nőnének.

13 tagállam 21 szervezete sürgeti az energiahatékonysági célok megemelését
A hazai energiahatékonysági szektor szakmai szereplőjeként a Magyar Energiahatékonysági Intézet is csatlakozott a széles európai kezdeményezéshez. Ebben azzal a felhívással fordulnak a szakmai szervezetek a tagállamok energiaminisztereihez, vezetőihöz, hogy támogassák a bizottsági javaslatot.

A globális klímaváltozás hatásainak enyhítése szempontjából a huszonnegyedik órában vagyunk. Így az időpont nem indokolja, hogy lelassítsuk az elöregedett infrastruktúrák fejlesztését célzó, sikeresen elindított energiahatékonysági programokat és beruházásokat. Nem lehet cél Európa energiafüggésének növelése, vagy munkahelyek akár százezreinek veszélyeztetése sem. Az Európai Unió most, egy kritikus időszakban egy kivételes lehetőséget kapott arra, hogy egy minden polgára számára kiemelkedő jelentőségű témában ragadja magához a vezető szerepet.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai meggyőződése, hogy lehet úgy javítani akár hazánk, akár az Unió tagállamai energiafelhasználását, hogy közben az a gazdasági növekedést ne sértse.

________________________________________
[1] A tagállamoknak 2014-2020 között minden évben legalább a végső felhasználók számára évente értékesített energiavolumen 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérnie.

A Magyar Energiahatékonysági Intézetről:
A MEHI az energiahatékonysági kérdésekről hasonlóan gondolkodó szakemberek szakmai közössége. Szakmai célkitűzése, hogy úgy segítse elő Magyarország gazdasági fejlődését, hogy közben energiafogyasztását csökkenteni lehessen. A MEHI partnerei hazánk meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.