csütörtök, május 23, 2019
Civil Hírügynökség

Teremtésvédelem és a környezetvédő mozgalom találkozó

mozgalom-190223

A teremtett világ védelmének szükségességéről tanácskoztak a környezetvédő civil szervezetek és az egyházi közösségek képviselői Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen.

A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, a Csalán Egyesület, a Károli Gáspár Református Egyetem Ökogyülekezeti Műhelye, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület „Oikosz – Közös házban élünk” címmel közös projektet indított, amelyet EU forrásból a Baptista Szeretetszolgálat támogat. A projekt célja a különböző felekezetekben és a zöld civil szervezetekben tevékenykedő környezetvédők együttműködésének erősítése. A program keretében szombaton megrendezett találkozó célja volt, hogy neves teológus előadók segítségével rávilágítson a teremtésvédelem és a környezetvédelem összefüggéseire, illetve, hogy bemutassa a teremtésvédelemben dolgozó szervezetek tevékenységét, aktivistáik dilemmáit.

„Az ökológiai válság sürget minket, hogy radikálisan alakítsuk át a társadalmi-gazdasági viszonyainkat, fogyasztási szokásainkat. Ez nem valósulhat meg erkölcsi és gondolkodási megújulás nélkül. Az egyházi közösségek kovászként szolgálhatnak ebben a folyamatban. Azért fogtunk össze, különböző civil szervezetek és egyházi csoportok, hogy megerősítsük a teremtésvédelmi gondolatot az egyházakban és a társadalmi mozgalmakban”– mondta el Farkas István, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért projekt vezetője.

A projektben jelentős szerepet kapnak a magyarországi egyházakon belül működő teremtésvédelmi csoportok.

Bánfalvi Német Andrea, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület munkatársa szerint: „Az egyesületünk küldetése, hogy a hivatalos egyházi szervezetek kezdeményezéseivel teljes összhangban, mintegy arra adott „alulról jövő” válaszként, kihasználva a társadalmi környezetben civil szervezetként adódó mozgásteret, népszerűsítse és segítsen átültetni a gyakorlatba az Egyház tanításának megfelelő környezettudatos gondolkodás- és cselekvésmódot. Az egyesület alapszabályában megfogalmazott célja, hogy a magyar katolikus közösségek teremtésvédelmi elkötelezettségét – minél szélesebb körrel együttműködve – az egész társadalom javára növelje.”

Szűcs Boglárka, a Károli Gáspár Református Egyetem Ökogyülekezeti Műhely referense hangsúlyozta: „A Magyarországi Református Egyház teremtésvédelmi programjaként mindent megteszünk azért, hogy felébresszük a felelősséget és tenni akarást gyülekezeteinkben és híveinkben,mert ahogy Luther Márton mondta, mi is azt gondoljuk,hogy hacsak egy napig tart is a világ akkor is ültessünk egy almafát. Fontosnak érezzük rávilágítani arra az Albert Schweitzer-i gondolatra, miszerint: Az ember irányítja a természetet, mielőtt megtanult volna uralkodni önmagán”, mert a problémák etikai gyökerének feltárásában nekünk keresztényeknek kulcs- feladatunk van.”

Szűcs Kinga, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportjának elnöke kiemelte: “Mint ahogyan a nevünket adó Ararát-hegység az újrakezdés szimbóluma, úgy jutott most szervezetünk az újrakezdés fázisába, hogy a teremtett világ iránti elkötelezett és felelős gondolkodás a Magyarországi Evangélikus Egyház egészének kiemelt ügyévé, valamint a mindennapi egyházi élet formálójává váljon.Ebben a folyamatban fontos szempont és inspiráció számunkra a testvéregyházakkal és a civil zöld mozgalommal való együttműködés.”

Az egyházi csoportok mellett környezetvédő civil szervezetek is részei a projektnek. Szalay Tímea, a veszprémi Csalán Egyesület elnöke aláhúzta: “A természetben való együttműködések mintájára jó volna megtanulnunk, hogyan tegyük harmonikussá kapcsolatainkat embertársainkkal, közösségeink között és végül, de nem utolsó sorban a teremtett világ minden résztvevőjével. Ha ezen az úton járunk, mindenképpen jó irányba haladunk.”

Az elkövetkező másfél évben ötvennél több rendezvény – előadások, találkozók, kiállítások, zarándoklatok – valósul meg. Aki csatlakozni akar az összefogáshoz, a www.tff.hu oldalon megtalálhatja a szervezők elérhetőségeit.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.