szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

A téli moratórium alatt is történhettek kilakoltatások

utcajogaszMaraton-190424

A végrehajtási törvény két esetben teszi lehetővé a kilakoltatást a téli moratórium alatt: ha az érintett önkényes lakásfoglaló volt, vagy az eljárás alatt rendbírsággal sújtották. Az Utcajogász tapasztalatai szerint ugyanakkor olyan embereket is megpróbáltak a kilakoltatási moratórium alatt utcára tenni, akiknél egyik feltétel sem állt fenn.

Április 30-án véget ér a kilakoltatási moratórium, így május 1-től semmi nem védi a kilakoltatással fenyegetett embereket, családokat attól, hogy elveszítsék otthonukat. A kilakoltatási moratórium a végrehajtási törvényben szabályozott intézmény, amelynek célja, hogy a téli hidegben (november 15. és április 30. között) ne kerülhessen senki utcára. A törvény két esetben ismer kivételt: nem védi a moratórium az önkényes lakásfoglalókat, sem azokat, akiket a végrehajtási eljárásban korábban rendbírsággal sújtottak.

Az Utcajogász Egyesületnek több olyan ügyfele volt, akik esetében a kilakoltatást a téli moratórium idejére tűzte ki a végrehajtó, önkényes lakásfoglalónak minősítve őket. Az iratokból azonban az derült ki, hogy erről nincs szó, olyan családokról van szó, akiknek korábban volt jogcímük az adott lakás használatára, csak a jogcím szűnt meg (pl. megszűnt a bérleti szerződés, mert lejárt időközben vagy felmondták). Az önkényes lakásfoglalás ezzel szemben egy szabálysértés, ami üres lakás elfoglalását jelenti úgy, hogy arra a bérleti jogviszony létesítésére jogosult (általában a tulajdonos) nem adott engedélyt.

A tapasztaltak miatt megkerestük a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart kérve, hogy vizsgálják ki, hogyan kerülhetett sor az eljárási szabálytalanságokra. Válaszukban úgy tájékoztattak, hogy nem történt jogszabálysértés. Mivel a hozzánk eljutott esetek pont az ellenkezőjét mutatják, további vizsgálatot és intézkedéseket fogunk kérni. A két esetkört a jogszabályok pontosan definiálják, így azok összemosása érthetetlen, és mindenképpen jogsértő. A kilakoltatás előtt álló családok szempontjából pedig életbevágóan fontos, hogy a végrehajtók betartják-e az őket védő jogszabályokat. A hozzánk eljutott konkrét ügyekben sikerült elérni, hogy a lakások kiürítését április 30. utánra halasszák. Elképzelhető viszont, hogy sokan jogszabálysértés miatt kényszerültek elhagyni otthonukat a leghidegebb télben.

Az Utcajogász Egyesület a kilakoltatási moratórium lejártát követő első pénteken, május 3-án 12 órás maratoni ügyfélfogadással várja kilakoltatással fenyegetett ügyfeleit. Az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet a kilakoltatásokra, a kilakoltatások elleni küzdelmünkre. Az eseményt az ügyfélfogadás mellett változatos programok színesítik, részletek:
https://www.facebook.com/events/2786426491397975/

 

Utcajogász Egyesület
nyilatkozó: Kalota Ágnes ügyvéd +36 20 368 5644

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.