péntek, március 23, 2018
Civil Hírügynökség

Táskával érkezik a segítség

autistArt-171005

Autizmussal élő fiatalok színes, vidám grafikáiból inspirálódva készültek táskák jótékony célra. A Design Hét Budapest keretében debütáló kollekció az Autistic Art Alapítvány és a müskinn tervezőinek együttműködéséből született.

Az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, 6 otthonban pedig különleges művészetterápiás foglalkozásokat is működtet. Az egyik ilyen otthont látogatta meg a müskinn csapata, és nyert inspirációt a fiatalok rajzaiból. A táskák eladásából származó bevételből az alapítvány munkáját segítik.

A Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonába látogattak el a müskinn tervezői legújabb táskakollekciójuk kapcsán. Az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonban az autizmussal élő fiatalok művészetterápiás foglalkozásokon is részt vehetnek. Az itt készülő rajzok szolgáltak ihletésül a müskinn csapatának is. Az elkászült táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, amelyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át. A kollekció jótékony célt szolgál: a bevételből az alapítvány munkáját támogatják. A táskakollekció bemutatója Design Hét Budapest programsorozat hivatalos része.

Sokakat érint

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, és akár dolgozhatnak is a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

Az Autistic Art egy különleges művészeti terápiás programot is működtet 6 lakóotthonban. A foglalkozások fontosak, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Rajzaik segítségével jobban megismerhetjük őket és a világukat.

Találkozik az autizmus és a design

A művészeti foglalkozások terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő kiemelkedő rajzokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint az alkotások megjelennek az Autistic Art saját designmárkájának termékein is. Így a fiatalok grafikái díszítenek már többek között borosüvegeket, csokoládés dobozokat, selyemsálakat, noteszeket. A bevételekből az alapítvány a lakóotthonokat és a művészetterápiás foglalkozásokat támogatja.

A müskinn célja, hogy egyre több, a mostanihoz hasonló együttműködésben vegyen részt a jövőben, és valamilyen társadalmi problémára hívják fel a figyelmet. „A miskolci otthonban tett látogatás során a tervezők személyesen is megismerkedhettek a művészeti foglalkozások résztvevőivel. Felfigyeltünk a szigorú és ismétlődő rendszerre, ami mind a mindennapi rutinjukat, mint az alkotói tevékenységüket meghatározza. A tervezési folyamat során fontos szerepet kaptak a foglalkozáson született rajzok is, amelyek meg is jelentek a kollekció darabjain, így bepillanthatunk az alkotók személyes világába” – mondta Rakovszky Zsófia, a müskinn egyik alapítója. A müskinn főleg táskákat és más kiegészítőket tervez és gyárt. Párhuzamosan két kollekciójuk érhető el: egy mindennapi és egy konceptuális, amit az együttműködésekre építenek.

Az Autistic Art Alapítványról

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

A müskinnről

A müskinn dizájnstúdióban táskákat és más kiegészítőket tervezünk és gyártunk. Párhuzamosan két kollekciónk fut: egy mindennapi és egy konceptuális, amit együttműködésekre építünk. Konceptuális kollekcióink alkalmával különböző területekkel szövetkezünk, folyamatosan tágítva ezzel perspektívánkat. Művészeti, tudományos és társadalmi együttműködéseket alakítunk ki, felkarolva ezzel egy-egy, általunk érdekesnek vagy fontosnak vélt ügyet. Bemutatóink alkalmával nem csak saját, de az együttműködő felünk munkáját is megismertetjük közönségünkkel, a különböző területek így egyenlő súllyal, egymást kiegészítve alkotnak egy egészt.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.