hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

Táborpartner felhívás!

utilapu-170125

Az Útilapu Hálózat több mint 20 éves nemzetközi önkéntes tábor szervezési tapasztalattal új partnerszervezetek számára kínál együttműködési lehetőséget!

Milyen szervezet az Útilapu?
A szervezet a Service Civil International (SCI) nemzetközi humanitárius célú, önkéntességgel foglalkozó szervezet magyarországi partnerszervezete. Az SCI 1920-ban alakult, azóta tagszervezetein keresztül több mint 50 európai, ázsiai, amerikai és afrikai országban aktív. Az Útilaput 1993-ban alapította egy csapat lelkes fiatal, akik maguk is részt vettek külföldi táborokban és úgy gondolták, hogy ezt a lehetőséget itthon is megismertetik. Az Útilapuban hiszünk a különböző kultúrákból és társadalmi háttérből érkező önkéntesek és a helyiek együtt végzett munkájának személyes és társadalmi hasznában. A közös tevékenységek, együttélés során az önkéntes táborok hozzájárulnak a helyi közösségek és a környezet fejlesztéséhez, egy békésebb és elfogadóbb világ építéséhez.

Milyen egy önkéntes tábor?
Az Útilapu és partnerszervezetei által szervezett nemzetközi önkéntes táborokban (eredeti nevükön építőtáborokban) 10-12 nemzetközi önkéntes és képzett helyi táborvezetők dolgoznak 2-3 hétig egy helyi közösséggel egy számukra fontos projekten. A projektek témája változatos: katasztrófák utáni újjáépítésektől kezdve, játszótér felújításokon, fesztiválszervezésen és gyermekotthonok lakóinak szervezett nyári szabadidős tevékenységeken át, a környezetvédelmi területek rendben tartásáig szinte bármi szóba jöhet. A legfontosabb, hogy a tábor valós értéket teremtsen, a helyi közösség és környezet érdekét szolgálja és lehetőséget nyújtson a résztvevők számára egymás kultúrájának megismerésére, a szabadidő hasznos eltöltésére.

Jól hangzik! Mit kell végiggondolnom, ha partnerszervezetként jelentkezni szeretnénk?

1. A tábor időpontja:
Javasolt valamikor június közepe és augusztus vége között tartani, a tapasztalat szerint ilyenkor nagyobb a részvételi kedv az önkéntesek részéről és táborvezetőt is könnyebb találni. A táborok általában 10-20 naposak szoktak lenni.

2. A résztvevők száma:
Egy táborban átlagosan 10-12 külföldi önkéntes + 2 magyar táborvezető szokott részt venni – a létszámot a partner igényeinek megfelelően határozzuk meg, figyelembe véve a szálláslehetőségeket, fogadóképességet.

3. A munka leírása:
A tábor sikerének kulcsa a jól definiált, időkeretekhez mérten teljesíthető, valós értéket teremtő önkéntes munka. Érdemes azt is végiggondolni, hogy rossz idő esetén mit lehet csinálni. A tábor során fontos, hogy mindig biztosítva legyenek a szükséges eszközök, legyen elég tennivaló. Az önkéntesek dolgozni jönnek, akkor érzik jól magukat, ha munkájuk eredménye valamilyen formában látható, érzékelhető a tábor végére.

Az önkéntesek a helyi táborvezetők segítségével általában napi 4-6 órát dolgoznak heti 5 napon keresztül, s hetente 2 szabadnap szokott lenni a számukra. Mindenképp fontos végiggondolni és érthetően kommunikálni a tábor célját, társadalmi hasznát, a helyi környezetre, közösségre való pozitív hatásait.

4. Étkezés, szállás:
A partnerektől azt kérjük, hogy a napi háromszori étkezést és a szállást biztosítsák az önkéntesek számára. Ezt általában a szervezetek önerőből, pályázati pénzekből, céges vagy magánszemélyektől érkezett adományokból szokták fedezni.

5. “Study-part” és szabadidő:
A hétvégéken, (illetve az ezt kiváltó heti 2 nap) szabadidős programokat szoktunk szervezni. Szeretnénk, ha önkénteseink értenék munkájuk hátterét, a főbb célokat mögötte. Mindig van bemutatkozó előadás, foglalkozás a fogadószervezetről, az Útilapuról és történetéről, illetve a projekthez kapcsolódó témákról. Általában népszerűek az önkéntesek által tartott nemzetközi estek, ahol a résztvevők saját kultúrájukat mutatják be rövid, interaktív előadásokkal, ételkülönlegességek, táncok, énekek tanítása, stb. segítségével. Gyakran szervezünk kirándulásokat, közeli nevezetességek látogatását, amelynek költségeit a legtöbb partnerünk támogatja (belépőjegyek, utazási költségek térítése, stb. formájában). Nagyon örülünk, ha ezeket közösen tudjuk kitalálni, partnereink írnak javaslatokat. A szállás és a napi háromszori étkezés biztosítása ilyenkor is elvárás.

6. Táborvezetők:
Korábbi tapasztalatainkat értékelve arra jutottunk, hogy idéntől megkérjük partnereinket, hogy biztosítsák minimum egy helyi táborvezető részvételét. Úgy gondoljuk, hogy egy helyi táborvezető bevonása, aki már ismertebb a helyi környéket illetően, s már a helyi szervezettel jó kapcsolatban is áll, nagyon hasznos. Természetesen az Útilapu vállalja a kiválasztott személy(ek) felkészítését, lehetőségeinkhez mérten külföldi tréningen való részvételét is támogatva.

Amennyiben a fentebbiek alapján érdeklődnének egy új nemzetközi önkéntes tábor megszervezése iránt az Útilapuval, várjuk jelentkezésüket emailben február 10-ig a taborvezeto.scihun@gmail.com-on. Kérjük, vázolják az ötleteiteket, a fentebbi kérdésekre egyenként reflektálva!

Reméljük minél előbb hallhatunk Önökről, szervezeteitekről, helyi kezdeményezéseikről!
A hasznos és békés közös munka reményében üdvözöli Önöket az Útilapu csapata nevében:

Dancsecs Réka
alelnök

——

Bemutatkozó videó a szervezetről ITT: https://www.facebook.com/utilapu/videos/10150200250388321/

Rövid videók korábbi táborainkról ITT: https://vimeo.com/user2662053

 

Forrás: nonprofit.hu

Friss műsorok

Comments are closed.