péntek, július 20, 2018
Civil Hírügynökség

Szomorú adatok: terjedőben az éhezés

foodsecurity-170915

A több mint egy évtized javuló tendenciái után az éhezés újra nőtt és tavaly már 815 millió embert, ami a teljes lakosság 11 %-a, érintett bolygónkon, olvasható egy új ENSZ jelentésben. Közben a nem megfelelő táplálkozás számtalan formában bukkan föl világszerte, emberek millióinak egészségét befolyásolva.

A 38 millió fő növekedést főként a fegyveres konfliktusokkal és a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségekkel magyarázzák az UNICEF, WHO, FAO, IFAD és a WFP szakértői.

Mintegy 155 millió öt év alatti gyermek alacsony növésű, 52 milliónak a testsúlya nem éri el a korosztályának megfelelő szintet, olvasható Az élelmezésbiztonság és táplálkozás helyzete a világon 2017 kiadványban. Mindeközben 41 millió gyermek túlsúlyos, ahogy sok felnőtt is. A vérszegénység leginkább nőknél gyakori probléma. A már említett okok mellett mindezekben az életmódbeli változások is közrejátszanak.

„Az elmúlt évtizedben a fegyveres összetűzések száma drámaian megemelkedett, ezek egyúttal sokkal komplexebbek is lettek”, olvasható a közös előszóban, kiemelve, hogy az éhező és alultáplált gyermekek aránya a konfliktuszónákban a legmagasabb.

Éhínség tört ki Dél-Szudánban 2017 év elején és magas a valószínűsége, hogy újra megjelenik ott vagy máshol Afrikában, például Nigériában, Szomáliában vagy Jemenben. De sok más helyen, ahol egyébként béke honol, az El Niño időjárási jelenség okozta szárazság vagy áradás, illetve a gazdasági növekedés megtorpanása járult hozzá az élelmezési és táplálkozási helyzet romlásához.

Legfőbb adatok

Éhezés és élelmezésbiztonság
A 815 millió éhező (11 %) területi eloszlása és számarányuk a kontinens lakosságára vetítve:
 520 millió Ázsiában (11,7 %)
 243 millió Afrikában (20 %)
 42 millió Latin-Amerikában és a Karibi-térségben (6,6 %)

Táplálkozási problémák
 Az öt év alatti gyermekek száma, aki elmaradtak a fejlődésben (magasságuk alacsony): 155 millió, közülük 122 millióan háborús területeken élnek
 Az öt év alatti gyermekek száma, aki elmaradtak a fejlődésben (testsúlyuk alacsony): 52 millió
 Túlsúlyos felnőttek száma: 641 millió (13 % a teljes felnőtt korú lakosságon belül)
 Túlsúlyos gyermekek száma: 41 millió
 Vérszegénység a szülőképes korú nők körében: 613 millió (a teljes csoport 33 %-a

A konfliktusok hatása
 A 815 millió éhező emberből 489 millióan élnek konfliktuszónákban
 Az éhezés előfordulása a háború sújtotta országokban 1,4-4,4 %-kal magasabb, mint máshol
 Ha adott térségre a fegyveres konfliktus mellett intézményi és időjárási instabilitás is jellemző, ez a szám 11-18 %-ra is nőhet
 Az elhúzódó konfliktusokkal megküzdeni kényszerülők esetében 2,5-ször nagyobb a valószínűsége az alultápláltságnak

Háttér
Ez az első alkalom, hogy a UNICEF, WHO, FAO, IFAD és a Világélelmezési Program szakértői közösen dolgozták ki Az élelmezésbiztonság és táplálkozás helyzete a világon 2017 jelentést. A kiadvány a fenntartható fejlődési célok figyelembevételével készült.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.