hétfő, október 15, 2018
Civil Hírügynökség

Szívószálmentes augusztus

szivoszalmentes-180803

Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is tesznek az italodba szívószálat? De vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív gyűjtésen keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban.

Számításaink szerint Magyarországon évente csak a vendéglátóhelyek 500 millió szívószálat használnak, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet.

Van akkora élvezeti faktora egy ilyen “szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot, és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk?

Nagy örömünkre az idei Szívószálmentes Augusztushoz a Night Mayor BUD is csatlakozik, így még több vendéglátóhelyen kortyolhatsz a szívószálmentesen!

Csatlakozz te is, és egy hónapig ne kérj szívószálat az italodba!

A Felelős Gasztrohős alábbi Fenntartható Vendéglátóhelyein egyáltalán nem találsz szívószálat:

Slow Foodiez
Four Bites Catering
Kozmosz Vegán Étterem
A következő helyeken egész évben csak akkor kapsz szívószálat, ha ezt külön kéred:
Larus Étterem
Szimpla Kert
Szimpla Háztáji
Kőleves
Yes, Chef
Doblo Wine & Bar
Pohárszék Bor & Kávé
Almalomb

Az alábbi helyek pedig vállalták, hogy augusztusban csak külön kérésre adnak szívószálat:
Smúz – viragneked.hu
Fruccola Arany János utca, Kristóf tér, MOM park
Törökméz
HILDA
Mártogató
Jardinette
Funky Pho
UrbanFood Cafe & Coworking
HelloAnyu családbarát közösségi tér
Édeni Vegán
Pántlika
Murok cafe
Kéhli

A Night Mayor BUD alábbi helyein pedig egész évben tart a nyár, hiszen vállalták, hogy a Szívószálmentes Augusztus után sem adnak műanyag szívószálat:

A Grund
Budapest Park
Szimpla Kert
Szimpla Háztáji
Kazimír
Kertem
360 Bar
Krak’n’town
Leo Budapest
KIOSK Budapest
Babel Budapest
Jamie’s Italian Budapest
Pierrot
Spíler
Spíler Sanghai
Jamie Oliver’s Pizzeria Budapest
Hintaló Iszoda
Kék ló Budapest
Doblo Wine&Bar
ZSIRÁF
Ötkert
Mazel Tov
Tereza
Napozó
4BRO Downtown
Instant-Fogas
PONTOON
Központ
DOBRUMBA
Három Holló
Élesztőház
KOBUCI Kert
Pest-Buda
21
Robot
Larm
Liebling
Pont
Frame

 

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.