szombat, február 23, 2019
Civil Hírügynökség

Down-szindrómás fiatalok gyakorlata Milanóban

DownAlapitvLogo-180618

Az Európai Unió által finanszírozott Valueable program célja, hogy előmozdítsa az értelmi fogyatékos munkavállalók elhelyezkedését a nyílt munkaerő piacon. A Down Alapítvány az első magyarországi szervezetként csatlakozott a programhoz, melynek keretében 2018. júliusában 2 magyar down-szindrómás fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy a milanói Meliá Hotelben szerezzen vendéglátóipari gyakorlatot.

Alexandra és Ágnes, a Down Alapítvány által támogatott fiatal hölgyek lelkesen indultak neki a háromhetes olaszországi útnak, mert egy elegáns szállodában való munka igazi újdonság volt számukra.

Alexandra Budapesten egy kávézóban felszolgálóként dolgozik, így lehetősége nyílt arra, hogy a Meliá VIP részlegének felszolgáló tevékenységeibe kapcsolódhasson be. Számára ez volt az egyik legnagyobb élmény.

Ágnes a Down Alapítványnál konyhai előkészítő munkát végez, ahol megtanulhatta a konyhai munka és a higiéne alapjait. Ezt a gyakorlatot most a Meliá konyháján kamatoztathatta. A reggeliző terem látványkonyháján szorgoskodhatott nap, mint nap, így neki is volt lehetősége találkozni a vendégekkel. Az ő kedvence a gofrisütés volt, amit mindig frissen, a vendégek kérésére készíthetett el.

A hotelben valós feladatokat kaptak, aktívan részt vettek a munkákban és a személyzet bízott a teljesítményükben, komolyan vette őket. Alexandra és Ágnes szívesen kísérleteztek is, ez alatt a rövid idő alatt volt lehetőség arra, hogy a lányok a megszokott feladataiktól eltérő tevékenységet is végezzenek.

Az értelmi fogyatékos munkavállalók vendéglátóipari alkalmazásával kapcsolatos bevált jó gyakorlatok és protokollok alapján működő Valueable Hálózat a magyar résztvevőknek is jó iskola. Magyarországról is várják a csatlakozni kívánókat, mind a Valueable Hálózathoz, mind pedig az értelmi fogyatékos emberek vendéglátóipari alkalmazásához.

Alexandra és Ágnes repülőgépe július 21-én landol a Ferihegyi Repülőtéren.

A Down Alapítvány elérhetőségeit a www.downalapitvany.huweboldalon találhatják meg.

 

Forrás: Down Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.