hétfő, március 19, 2018
Civil Hírügynökség

Szegény gyermekek ebédeltek a kínai szakácsnál

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tegnap 50 gyermekotthonban élő és 50 nagyon szegény pesterzsébeti, kőbányai és csepeli gyermeket látott vendégül a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen a budapesti Gizella úti éttermében Wang mester. A kínai szakács rendszeres segítő akcióival szeretne visszaadni valamit az őt befogadó magyar közösségnek és közelebb hozni egymáshoz a magyarokat és a kínaiakat.

“Egy napon a Batman c. filmet néztem az alig két éves kisfiammal. Elhangzott a filmben egy mondat: „Akárki lehet hős. Még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze, nincs minden veszve.” Korábban is láttam már ezt a filmet, de igazán akkor érintett meg ez a gondolat, amikor a gyermekemmel közösen néztük. Úgy gondoltam, hogy valamit valóban tenni kell és egyúttal vissza is szeretnék adni valamit a magyar közösségnek, amely több mint 20 évvel ezelőtt befogadott engem.”

Ezért aztán Wang Mester elkezdett utánanézni, hogy mit is tehetne. Mivel alapvetően van egy étterme, ő maga séf, úgy gondolta, hogy ebből szemszögből közelíti meg a kérdést. Eszébe jutott az is, hogy milyen szörnyű lenne az, ha a gyermekének nem lenne elég ennivalója. Tudja azt, hogy egy gyermek már azért is szomorú tud lenne, ha nem kapja meg a kedvenc csokiját például.

“Szívszorító lehet ez a szülőknek. Azoknak a gyermekeknek pedig végképp a legrosszabb, akiknek szüleik sincsenek.” A keresgélés során talált rá a Gyermekétkeztetési Alapítványra, akikkel rögtön megértették egymást.

Berta Klára, alapítványi munkatárs elismeri, hogy bár rengeteg adományozójuk van decemberben, “azonban a gyerekek nem csak decemberben éhesek. Nagyon nagy dolog az, hogy Wang Mester gondolt rájuk most, amikor nincsen iskola és amikor sokan nem tudnak ingyenesen étkezni”.

Jelenleg Magyarországon 80 ezer gyermek éhezik napi szinten. Berta Klára bízik benne, hogy tudják folytatni az együttműködést és bízik abban is, hogy további gyermekeket is be tudnak még vonni a kínai gasztrokalandokba. És, hogy mi lesz a menü? “Bevallom őszintén, én kértem, hogyha lehet, akkor a sült krumplit ne hagyják ki a rendszerből, mert azt imádják a gyerekek! Ritkán jutnak hozzá sajnos – főleg azok, akik nem is minden nap jutnak élelemhez” – árulta el Berta Klára.

Természetesen a kínai jellegű, “ázsiaibb” fogások is terítékre kerültek, de alapvetően egy gyermeki ízléshez közelebb álló, kevésbé idegen menüsorral készültek Wangék. Így azután asztalra került csirke, rizs, tészták, zöldségek, fafül gomba, zeller és persze desszert is. Sokak számára ez lesz az első alkalom, hogy kínai ételeket kóstolnak, így – Wang szavaival – “figyeltünk arra, hogy ne kerüljenek számukra furcsa falatok az asztalra”.

A gasztronómiai és ázsiai kulturális élményen túl (hiszen nem csak egy büféről, hanem egy színvonalas, Gault & Millau kalauz által ajánlott étteremről van szó) egy játékos, felhőtlen délutánt is szerzett Wang a kis vendégeinek, akiket bohócok is szórakoztattak.

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.