péntek, április 20, 2018
Civil Hírügynökség

Szavazz a Jászai Mari tér platánjára!

2017-02-13 Hírfolyam, Tudástár
EvFaja-170201

Idén 16 ország fái versenyeznek az Európai Év Fája címért. Február folyamán Ön is bármikor leadhatja szavazatát kedvenc fáira a verseny honlapján: http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx .

Tavaly a 250 ezer szavazó közül több mint 72 ezer a magyar fát támogatta, ezzel a bátaszéki molyhos tölgy elsőként végzett. Szavazzon idén is, hogy megismételhessük az eredményt!

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a fák, a köztünk elő faegyedek és facsoportok mindennapi életünkben, európai kulturális és természeti örökségünkben betöltött szerepére és jelentőségére. Magyarországot idén a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja képviseli az európai versenyben, amely 2016. novemberében 3545 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa.

Idén először egy szavazó két fára is leadhatja voksát, így még inkább érdemes megismerkedni a többi versenyzővel – 2017-ben Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, és Wales jelöltjei versenyeznek egymással. Az idei döntősök között megtalálható Európa egyik legöregebb fája, a litván Stelmuže tölgy, olyan fák, melyek együtt nőttek fel a körülöttük játszadozó gyermekekkel – ilyen a skót és a német döntős -, és a városi fejlesztések túlélői is, mint például a walesi Brimmon tölgy.

A verseny támogatója, Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászatért felelős uniós biztos, így nyilatkozott a tavalyi díjátadón: ”Egyre városiasodó világunkban a fákat ünnepelnünk kell. Örömmel tölt el, hogy ez a verseny tisztelettel adózik történeteiknek, és felhívja a figyelmet a fákhoz való különleges viszonyunkra.”

A szavazás február 28-ig tart, az eredményre pedig március 21-én, az Erdők Világnapján fog fény derülni a brüsszeli díjátadón.

Tények és adatok:
• Idén 7. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt
• 16 ország 16 fája versenyez egymással
• Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet
• 2017-ben újonnan csatlakozott Litvánia
• Évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett. Folyamatosan várjuk a további csatlakozó is országokat Európából!

A versenyben induló fákról képek letölthetőek itt:
http://www.treeoftheyear.org/Pro-media.aspx

Ismerkedjen meg a döntős fák történeteivel itt:
http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx

Az Év Fája a facebookon: https://www.facebook.com/evfaja

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.