péntek, március 23, 2018
Civil Hírügynökség

A szabadkereskedelmi egyezmények veszélyei

stop_ceta-170920

A természetvédők az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásának elutasítását szorgalmazzák.

Komoly veszélyeket jelentenek környezetünkre, a demokráciára, az igazságszolgáltatás függetlenségére és az emberek jólétére a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményekben tervezett befektetésvédelmi rendszerek, amelyek különleges előjogokat biztosítanak a külföldi befektető vállalatoknak – hívta fel a figyelmet Gus van Harten, a kanadai York Egyetem jogász professzora egy a Magyar Természetvédők Szövetsége által rendezett beszélgetésen. A természetvédők ezért az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásának elutasítását szorgalmazzák.

Vállalatok kontra kormányok címmel szervezett sajtóbeszélgetést és konferenciát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a Magyar Természetvédők Szövetsége. A rendezvényen elhangzott, hogy Magyarországot nagymértékben érinthetik az Európai Unió és Kanada, illetve az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodások várható hatásai. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) és a csütörtöktől részben ideiglenesen hatályba lépő Átfogó Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (CETA) egyezményekkel kapcsolatban a legvitatottabb kérdések közé tartoznak a befektetők és államok közötti vitarendezési eljárások, amelyek lehetővé teszik a külföldi befektetők számára, hogy bepereljék azokat a kormányokat, amelyek állampolgáraik egészsége vagy akár környezetünk védelme érdekében bizonyos intézkedéseket hoznak meg.

Örülök, hogy a magyar közönség előtt is beszélhetek arról, hogy a külföldi befektetők különleges előjogokat kapnának a CETA, illetve a TTIP hatására, s ezek a befektető-állam vitarendezési mechanizmusok néhány Magyarország által megkötött kevésbé ismert egyezményben is szerepelnek. Remélem, a magyar kormányzat érdemben reagál azokra a súlyos veszélyekre, amelyeket ezek a külföldi befektetők számára biztosított különleges előjogok jelentenek a demokráciára, az állami költségvetésre, az igazságszolgáltatás függetlenségére és az emberek jólétére vonatkozóan – mondta Gus van Harten, a kanadai York Egyetem jogász professzora, a téma egyik legelismertebb független szakértője.

Az, hogy a külföldi befektető cégek beperelhetnek kormányokat, nem csak elméleti veszély: a kanadai Gabriel Resources cég jelenleg éppen egy a CETA-hoz hasonló, kétoldalú befektetési egyezményre hivatkozva perli Romániát, hogy kikényszerítse a verespataki cianidos technológiájú aranybánya engedélyezését. E per hatására az elmúlt hetekben a román kormány azt is felvetette, hogy visszavonja a Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó felterjesztését – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Bár az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény fejezeteinek többsége csütörtöktől ideiglenesen hatályba lép, a legveszélyesebb részre, a befektetésvédelmi fejezetre ez nem vonatkozik, ahhoz tagállami ratifikálásra lenne szükség. Ugyanakkor fontos az is, hogy szeptember elején a belga kormány az Európai Bírósághoz fordult, kikérve a testület véleményét arról, hogy összhangban van-e az uniós joggal az egyezményben szereplő befektetői bírósági rendszer (ICS). Tekintettel arra, hogy ez a befektetői bírósági rendszer milyen komoly veszélyeket jelent, a Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri a kormánytól és az országgyűléstől, hogy Magyarország ne ratifikálja az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt – tette hozzá Fidrich Róbert programvezető.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.