szerda, november 21, 2018
Civil Hírügynökség

A szabadkereskedelmi egyezmények veszélyei

stop_ceta-170920

A természetvédők az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásának elutasítását szorgalmazzák.

Komoly veszélyeket jelentenek környezetünkre, a demokráciára, az igazságszolgáltatás függetlenségére és az emberek jólétére a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményekben tervezett befektetésvédelmi rendszerek, amelyek különleges előjogokat biztosítanak a külföldi befektető vállalatoknak – hívta fel a figyelmet Gus van Harten, a kanadai York Egyetem jogász professzora egy a Magyar Természetvédők Szövetsége által rendezett beszélgetésen. A természetvédők ezért az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásának elutasítását szorgalmazzák.

Vállalatok kontra kormányok címmel szervezett sajtóbeszélgetést és konferenciát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a Magyar Természetvédők Szövetsége. A rendezvényen elhangzott, hogy Magyarországot nagymértékben érinthetik az Európai Unió és Kanada, illetve az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodások várható hatásai. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) és a csütörtöktől részben ideiglenesen hatályba lépő Átfogó Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (CETA) egyezményekkel kapcsolatban a legvitatottabb kérdések közé tartoznak a befektetők és államok közötti vitarendezési eljárások, amelyek lehetővé teszik a külföldi befektetők számára, hogy bepereljék azokat a kormányokat, amelyek állampolgáraik egészsége vagy akár környezetünk védelme érdekében bizonyos intézkedéseket hoznak meg.

Örülök, hogy a magyar közönség előtt is beszélhetek arról, hogy a külföldi befektetők különleges előjogokat kapnának a CETA, illetve a TTIP hatására, s ezek a befektető-állam vitarendezési mechanizmusok néhány Magyarország által megkötött kevésbé ismert egyezményben is szerepelnek. Remélem, a magyar kormányzat érdemben reagál azokra a súlyos veszélyekre, amelyeket ezek a külföldi befektetők számára biztosított különleges előjogok jelentenek a demokráciára, az állami költségvetésre, az igazságszolgáltatás függetlenségére és az emberek jólétére vonatkozóan – mondta Gus van Harten, a kanadai York Egyetem jogász professzora, a téma egyik legelismertebb független szakértője.

Az, hogy a külföldi befektető cégek beperelhetnek kormányokat, nem csak elméleti veszély: a kanadai Gabriel Resources cég jelenleg éppen egy a CETA-hoz hasonló, kétoldalú befektetési egyezményre hivatkozva perli Romániát, hogy kikényszerítse a verespataki cianidos technológiájú aranybánya engedélyezését. E per hatására az elmúlt hetekben a román kormány azt is felvetette, hogy visszavonja a Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó felterjesztését – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Bár az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény fejezeteinek többsége csütörtöktől ideiglenesen hatályba lép, a legveszélyesebb részre, a befektetésvédelmi fejezetre ez nem vonatkozik, ahhoz tagállami ratifikálásra lenne szükség. Ugyanakkor fontos az is, hogy szeptember elején a belga kormány az Európai Bírósághoz fordult, kikérve a testület véleményét arról, hogy összhangban van-e az uniós joggal az egyezményben szereplő befektetői bírósági rendszer (ICS). Tekintettel arra, hogy ez a befektetői bírósági rendszer milyen komoly veszélyeket jelent, a Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri a kormánytól és az országgyűléstől, hogy Magyarország ne ratifikálja az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt – tette hozzá Fidrich Róbert programvezető.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.