szerda, május 22, 2019
Civil Hírügynökség

Stopkilakoltatás! Egyeztetést kérnek az EMMI-től

kilakoltatasStop-181219

A Város Mindenkié (AVM) csoport tízezer ember és tíz csatlakozó civil szervezet nevében kereste meg újra az Emberi Erőforrások Minisztériumát annak érdekében, hogy gyermekes családokat ne lehessen az utcára kilakoltatni. Az egyeztetés előzménye A Város Mindenkié Stopkilakoltatás! címmel 2018 elején indított kampánya, melynek célja, hogy a kilakoltatással fenyegetett gyermekes családok megfelelő segítséget és védelmet kapjanak, és ne kerüljenek az utcára kilakoltatás miatt.

Ez nem a családok, hanem a kilakoltatott családok éve – emlékeztetnek városszerte az AVM köztéri hekkjei és a felháborodott állampolgárok spontán akciói. A csoport aktivistái több kormányzati plakátot és a nemrég felavatott újpesti szobrot is „pontosították”, hogy felhívják a figyelmet a kormány kirekesztő családpolitikájára.

A gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy egyetlen gyermeket sem szabad kizárólag anyagi okokból, tehát a család szegénysége vagy hajléktalansága miatt elválasztani a szüleitől. Márpedig éppen ez történik, amikor egy gyereket azért vesznek állami gondozásba, mert a családjának nincs hol laknia – gyakran azért, mert kilakoltatták őket. Az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet arra a jogsértő gyakorlatra, hogy minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából, életre szóló traumát okozva ezzel a gyermekeknek és a szülőknek is.

Hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak az alsó-, akár alsó középosztálybeli családok Magyarországon, hogy milyen könnyen utcára kerülhet egy adósságmentes négygyerekes család vagy egy szintén rendszeresen bérleti díjat, rezsit fizető özvegyasszony, jól mutatják az AVM Kilakoltatás naplóiban olvasható történetek ( https://avarosmindenkie.blog.hu/2018/12/18/kilakoltatas_naplok_4_resz ). Ugyanitt szerepelnek olyan esetek, amelyek bizonyítják: a moratórium nem nyújt mindenkinek megfelelő védelmet a téli kilakoltatásokkal szemben.

A Város Mindenkié csoport által kezdeményezett és az Utcajogász Egyesülettel közösen írt törvénymódosító javaslat éppen ezt a helyzetet orvosolná, hiszen:

1. előírná, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;
2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltaná a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A csoport már többször megpróbálta az Országgyűlés elé vinni ezt a törvénymódosító javaslatot, a Fidesz azonban eddig még tárgyalni sem volt hajlandó róla. A csoport a levélben arra kéri a minisztert és a két – a szociális és a családügyekért felelős – államtitkárt, hogy támogassák a javaslatot és kezdeményezzék a módosítást az Országgyűlésben. Az AVM álláspontja szerint ennek a törvénymódosításnak az elfogadása méltó megkoronázása lenne a Családok Évének és azoknak a családoknak nyújtana érdemi segítséget, akik sokszor a leginkább kiszolgáltatott helyzetben kénytelenek nevelni gyermekeiket.

Az AHang oldalon indított petícióhoz eddig a következő szervezetek csatlakoztak: Age of Hope, Amnesty International Magyarország, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Habitat for Humanity Magyarország, Hintalovon Alapítvány, Igazgyöngy Alapítvány, Másállapotot a szülészetben, Oltalom Karitatív Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért – TASZ, Tündérpakk Alapítvány.

Jegyzet a szerkesztőnek: A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

További információ: www.avarosmindenkie.hu

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.