csütörtök, július 18, 2019
Civil Hírügynökség

Spéci ajándékokkal készültek az autisták karácsonyra

autisticArt-181217

Autista fiatalok lenyűgöző rajzaival díszített ajándékokkal készül az Autistic Art a karácsonyra. A csokik, noteszek, borok, selyemsálak ráadásul jó ügyet szolgálnak: segítenek jobban megérteni az autisták zárt világát, megvásárlásukkal pedig az Autistic Art Alapítvány munkáját lehet támogatni.

Az alapítvány a segítségnyújtás egyedi módját választotta: autista fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogat és ezekben tart művészeti foglakozásokat. Az itt születő rajzokat jótékony célú, tudatos termékeken jeleníti meg és hozza kiskereskedelmi forgalomba.

Egymással szorosan összefüggő megoldásokkal segít az Autistic Art Alapítvány autizmussal élőkön. Egyrészt autizmussal élőknek fenntartott lakóotthonokban tart művészeti foglalkozásokat, ahol a fiatalok szabadon alkothatnak. Másrészt az elkészült rajzok jótékony célú termékeken jelennek meg. Ezekkel a termékekkel készültek az autista művészek karácsonyra, például csokoládékkal, noteszekkel, borokkal, selyemsálakkal.

Rajzból notesz lesz
A szóban forgó program terápiaként is működik: azok az autizmussal élő fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. Tízből négy autizmussal élő például egyáltalán nem beszél, ugyanakkor a fiatalok rendkívüli vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek. Hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A program pedig egyértelműen pozitív hatással van a fiatalokra: van, aki a papír sarkát színezte majd évek múlva odáig jutott, hogy hatalmas lapokat terítenek be a grafikái.

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány. Szeretnénk megmutatni, hogy autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Ezekkel ráadásul duplán ajándékozunk: nemcsak egy szép noteszt vagy finom bort adunk, hanem egy jó ügyet is támogatunk ezen keresztül” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Jótékony termékek
Az Autistic Art Alapítvány ugyanis 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat és működteti az egyedülálló művészetterápiás programot, amely jelenleg 6 lakóotthonban érhető el. A foglalkozásokon készülő rajzok évről évre egyre több jótékony célú termékeken, így többek között füzeteken, noteszokon, mappákon, teákon, csokikon, kávékon, selyemsálakon jelennek meg. A befolyt összeget az alapítvány a lakóotthonok és a művészeti foglalkozások fenntartására fordítja.

A foglalkozásokon tehát piacképes és népszerű termékek készülnek, ezeken keresztül szeretné az alapítvány támogatni a lakóotthonokat. A különleges, karácsonyi ajándéknak is beillő termékeket az Autistic Art Alapítvány webshopjában lehet megvásárolni.

——–

Az Autistic Art Alapítványról
Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és designtermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art design divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.