hétfő, március 19, 2018
Civil Hírügynökség

Sikeres a lakossági zöldterületi védnökség

13kerulet-161129

A XIII. kerületben tovább folytatódik a lakossági zöldterület védnökségi mozgalom. Az idén tizennegyedik Lakossági Zöldterület Védnökségi Pályázaton 119 társasház és lakásszövetkezet vett részt. 16 millió forinttal gazdálkodva a pályázók 107 519 m2 zöldfelület gondozását vállalták.

A tapasztalatok és új információk a Kertbarát Konferencián hangzottak el, ahol dr. Tóth József polgármester és dr. Palatka Lívia a Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója átadta a díjakat.

Dr. Tóth József polgármester a köszöntőjében kiemelte, hogy a kerületpolitikában kiemelt hangsúlyt kap a „zöld gondolat”. Örömét fejezte ki, hogy a lakosság is felsorakozik a program mögé. A lakossági pályázatok megvalósítását az önkormányzat a 13 év alatt, mintegy 200 millió forinttal támogatta. Megköszönte, hogy a polgárok nem csak lakóhelyüknek, hanem otthonuknak is tekintik a kerületet.

A védnökségi pályázatokat hasznosnak, eredményesnek és sikeresnek értékelte a bíráló bizottság. A vállalt alapkötelezettségeken felül – locsolás, szemétszedés, gyommentesen tartás – új növények telepítésével, cserjék esetében rendszeres alakító-metszésekkel szép környezetet alakítottak ki maguknak a társasházak lakói. Kiemelkedő volt a védnökségi területek tisztasága, de a gyommentességet is elismerés illeti.

Helembai Mihály a Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője kiemelte, hogy a pályázat már mozgalommá vált. Fontos része lett a közösség építésének, ami a kerület jellemzője. Majd ismertette a szakmai zsűri által kiválasztott 5 pályázót, akik a „kiemelkedő védnök” címet kapták. További három kert egyéni díjat kapott.

Kiemelt védnök elismerésben részesült:
Mosoly utca 11-26 előkert
Tahi u. 40. A-B elő-, és oldalkert
Viza u. 7/a. előkert, parkrészlet
Dráva u. 7-13. – Pannónia u. 116 körüli előkert
Tahi u.28-32. előkert

Legszebb fasori sáv: Ronyva u. 2.
Legötletesebb kert: Tahi u. 50-54. előkert
Legtöbbet szeretgetett kert: Karikás Frigyes 2-4-6. körüli kert

Az önkormányzat idén első alkalommal írt ki pályázatot a társasházi udvarok, belső kertek „zöldítésére”. A pályázat célja egy olyan támogatási forma kialakítása, amelyben a közösségek összefogásával, az önkormányzat szakmai és anyagi segítéségével a társasházak jelenleg nem használt, burkolt, rendezetlen, funkció-szegény, felújításra szoruló belső területeinek megújítását segíti. A pályázat további célja a kerületi zöldfelületi-rendszer minőségi és mennyiségi javítása, a lakóterületek szabadtéri rekreációs lehetőségeinek bővítése, a lakótömbök belsejében a nagyobb, összefüggő zöldfelületek kialakításának támogatása.

A szakmai zsűri javaslata alapján összesen közel 4 millió forint összegben támogatást kapott:
1. hely Angyalföldi út 36-38.;
2. hely Reitter Ferenc u. 58.,
3. hely Raoul Wallenberg u. 2.;
4. hely Kassák Lajos u. 48.

A Védnökségi Pályázatok és az Udvarzöldítési Pályázat támogatási szerződését a Kertbarát Konferencia keretében írták alá. A tanácskozáson szóltak – többek között – az előkerti esztétikáról, évelőhasználati ötletekről, és a tápanyag utánpótlás jelentőségéről.

 

Forrás: budapest13.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.