szerda, május 22, 2019
Civil Hírügynökség

Segíts felderíteni a fővárosi migránsokat

csigak-180724

Csak a szakemberek tudják, hogy Budapesten a leggyakoribb éti csigán kívül két “betolakodó” (invazív) faj, a fehérsávos éticsiga és a cirádás éticsiga is él. Ők a házzal is rendelkező migránsok, akik beszűkítik az őshonos faj egyedeinek életterét. Az MTA egyik kutatója most a fővárosi elterjedtségüket igyekszik felmérni, amihez szívesen fogadja a segítséget.

Páll-Gergely Barna zoológus, malakológus, több szárazföldi csigafaj felfedezője, a Magyar Malakológiai Társaság tagja. Ő fedezte fel a világ legkisebb szárazföldi csigáját, az Angustopila dominikae-t, amelyet a feleségéről nevezett el. A “csigász” a Facebook oldalán tett közzé egy felhívást, melyben a környezetüket árgus szemekkel figyelő fővárosiak segítségét is kéri. Íme:

Budapestiek, figyelem!

A fővárosban a közismert éti csigán/óriás éticsigán (Helix pomatia) kívül két betelepített faj, a fehérsávos éticsiga (Helix lucorum) és a cirádás éticsiga (Cornu aspersum) él. Szeretném felmérni, hogy a két invazív faj merre jutott már el. A fehérsávos éticsiga barna testű, és házában a csokoládébarna szín dominál, leggyakrabban egy központi fehér sávval. A cirádás éticsiga amolyan “cirmos” mintájú, és kisebb testű. Kérem, ha látjátok bármelyik fajt a három közül, írjatok a Facebookon, vagy a pallgergely2@gmail.com címre. A sok adatot beküldők társszerzők lesznek a készülő publikációban. Az ország más területeiről származó adatok is jöhetnek, és nagyon örülnék bizonyító példányoknak vagy fotóknak! Osztani is lehet.

Tehát ha látjátok bármelyik fajt a három közül, írjatok a Facebookon, vagy a pallgergely2@gmail.com címre.

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

Comments are closed.