kedd, május 22, 2018
Civil Hírügynökség

Segítenek állást keresni

“A jövő műhelye” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat programtervében szerepel az álláskeresés támogatása is, melynek célja, hogy a gilvánfai munkaképesek közül ne csak közfoglalkoztatottak legyenek, hanem az úgynevezett elsődleges munkaerőpiacon is többen tudjanak elhelyezkedni.

A program az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeihez sorolt sellyei kistérség északi peremén elhelyezkedő közel 400 lélekszámú kistelepülésen, a teljes egészében beás cigányok által lakott Gilvánfán valósul meg. A munkanélküliségi mutató ebben a Baranya megyei a kistérségben már hosszabb ideje meghaladja a 30%-ot, Gilvánfán az 50%-ot, a gazdasági-társadalmi jelzőszámok alapján összeállított magyarországi települések rangsorában a település évek óta a 10 legszegényebb falu között szerepel.

A helyi lakosok tájékoztatását szolgáló, zárt Facebook oldalon hetente többször, összességében több tucat álláshirdetés olvasható. Ehhez Bölöni Tímea szociális munkás (Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk Egyesületet) egyik feladataként, a csoportos álláskeresésben nyújt segítséget.

Melyik volt az eddigi csoportos álláskeresés közül a legnehezebb?

– A Pogányi Park előkészítése Gilvánfán is sikertörténet – tudtuk meg -, hiszen ott nyolc itteni lakosnak már márciustól van munkaviszonya. A napi utaztatási költségük felét is a munkaadó állja, a többit a ,,telepes programból” fedezzük. Téli és nyári munkaruhát kapnak, s naponta helybe szállítják nekik a meleg ételt. A keresetük is meghaladja a minimálbért. Elsősorban talajrendezést, fű- és sövénynyírást, kaszálást és fakivágást, meg gallyazást végeznek. Júniustól nehézgépkezelő tanfolyamra nyolcukból hat jelentkezett. Ez nagyon fontos lehet majd, ezzel képzettekké válhatnak, úgy pedig jóval könnyebb lesz bárhol munkát találniuk.
images (1)

A gilvánfai lakosok eddig is többszöri tájékoztatást kaptak a Szigetvári Konzervgyárban lehetséges munkavállalásról. Május utolsó hetében mit tudunk az eddigiekről?

– Az ilyenkor kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgán összesen negyvenöt gilvánfai lakos vett részt. Június első hetére tervezik a munkakezdést, a pontos időpont a napokban derül ki. Két műszakbeosztás lesz: reggel hattól este hatig, illetve este hattól, reggel hatig. Az utaztatás is attól függ, végül mennyien vállalják a szerződéskötést. Mivel szezonális munkáról van szó, ezért szombaton és vasárnap is lehet majd dolgozni Szigetváron. Valószínű lesz olyan gilvánfai is, aki csak a hétvégén szeretne vagy tud munkát vállalni, számukra ideális a Szigetvári Konzervgyár ajánlata. Naponta nettó 5.500 Ft lesz a bérezés, de természetesen az éjszakai műszakosok még külön pótlékot is kapnak.

forrás: gilvanfa.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.