péntek, április 26, 2019
Civil Hírügynökség

Segítenek állást keresni

“A jövő műhelye” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat programtervében szerepel az álláskeresés támogatása is, melynek célja, hogy a gilvánfai munkaképesek közül ne csak közfoglalkoztatottak legyenek, hanem az úgynevezett elsődleges munkaerőpiacon is többen tudjanak elhelyezkedni.

A program az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeihez sorolt sellyei kistérség északi peremén elhelyezkedő közel 400 lélekszámú kistelepülésen, a teljes egészében beás cigányok által lakott Gilvánfán valósul meg. A munkanélküliségi mutató ebben a Baranya megyei a kistérségben már hosszabb ideje meghaladja a 30%-ot, Gilvánfán az 50%-ot, a gazdasági-társadalmi jelzőszámok alapján összeállított magyarországi települések rangsorában a település évek óta a 10 legszegényebb falu között szerepel.

A helyi lakosok tájékoztatását szolgáló, zárt Facebook oldalon hetente többször, összességében több tucat álláshirdetés olvasható. Ehhez Bölöni Tímea szociális munkás (Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk Egyesületet) egyik feladataként, a csoportos álláskeresésben nyújt segítséget.

Melyik volt az eddigi csoportos álláskeresés közül a legnehezebb?

– A Pogányi Park előkészítése Gilvánfán is sikertörténet – tudtuk meg -, hiszen ott nyolc itteni lakosnak már márciustól van munkaviszonya. A napi utaztatási költségük felét is a munkaadó állja, a többit a ,,telepes programból” fedezzük. Téli és nyári munkaruhát kapnak, s naponta helybe szállítják nekik a meleg ételt. A keresetük is meghaladja a minimálbért. Elsősorban talajrendezést, fű- és sövénynyírást, kaszálást és fakivágást, meg gallyazást végeznek. Júniustól nehézgépkezelő tanfolyamra nyolcukból hat jelentkezett. Ez nagyon fontos lehet majd, ezzel képzettekké válhatnak, úgy pedig jóval könnyebb lesz bárhol munkát találniuk.
images (1)

A gilvánfai lakosok eddig is többszöri tájékoztatást kaptak a Szigetvári Konzervgyárban lehetséges munkavállalásról. Május utolsó hetében mit tudunk az eddigiekről?

– Az ilyenkor kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgán összesen negyvenöt gilvánfai lakos vett részt. Június első hetére tervezik a munkakezdést, a pontos időpont a napokban derül ki. Két műszakbeosztás lesz: reggel hattól este hatig, illetve este hattól, reggel hatig. Az utaztatás is attól függ, végül mennyien vállalják a szerződéskötést. Mivel szezonális munkáról van szó, ezért szombaton és vasárnap is lehet majd dolgozni Szigetváron. Valószínű lesz olyan gilvánfai is, aki csak a hétvégén szeretne vagy tud munkát vállalni, számukra ideális a Szigetvári Konzervgyár ajánlata. Naponta nettó 5.500 Ft lesz a bérezés, de természetesen az éjszakai műszakosok még külön pótlékot is kapnak.

forrás: gilvanfa.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.