szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Segítenek állást keresni

“A jövő műhelye” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat programtervében szerepel az álláskeresés támogatása is, melynek célja, hogy a gilvánfai munkaképesek közül ne csak közfoglalkoztatottak legyenek, hanem az úgynevezett elsődleges munkaerőpiacon is többen tudjanak elhelyezkedni.

A program az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeihez sorolt sellyei kistérség északi peremén elhelyezkedő közel 400 lélekszámú kistelepülésen, a teljes egészében beás cigányok által lakott Gilvánfán valósul meg. A munkanélküliségi mutató ebben a Baranya megyei a kistérségben már hosszabb ideje meghaladja a 30%-ot, Gilvánfán az 50%-ot, a gazdasági-társadalmi jelzőszámok alapján összeállított magyarországi települések rangsorában a település évek óta a 10 legszegényebb falu között szerepel.

A helyi lakosok tájékoztatását szolgáló, zárt Facebook oldalon hetente többször, összességében több tucat álláshirdetés olvasható. Ehhez Bölöni Tímea szociális munkás (Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk Egyesületet) egyik feladataként, a csoportos álláskeresésben nyújt segítséget.

Melyik volt az eddigi csoportos álláskeresés közül a legnehezebb?

– A Pogányi Park előkészítése Gilvánfán is sikertörténet – tudtuk meg -, hiszen ott nyolc itteni lakosnak már márciustól van munkaviszonya. A napi utaztatási költségük felét is a munkaadó állja, a többit a ,,telepes programból” fedezzük. Téli és nyári munkaruhát kapnak, s naponta helybe szállítják nekik a meleg ételt. A keresetük is meghaladja a minimálbért. Elsősorban talajrendezést, fű- és sövénynyírást, kaszálást és fakivágást, meg gallyazást végeznek. Júniustól nehézgépkezelő tanfolyamra nyolcukból hat jelentkezett. Ez nagyon fontos lehet majd, ezzel képzettekké válhatnak, úgy pedig jóval könnyebb lesz bárhol munkát találniuk.
images (1)

A gilvánfai lakosok eddig is többszöri tájékoztatást kaptak a Szigetvári Konzervgyárban lehetséges munkavállalásról. Május utolsó hetében mit tudunk az eddigiekről?

– Az ilyenkor kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgán összesen negyvenöt gilvánfai lakos vett részt. Június első hetére tervezik a munkakezdést, a pontos időpont a napokban derül ki. Két műszakbeosztás lesz: reggel hattól este hatig, illetve este hattól, reggel hatig. Az utaztatás is attól függ, végül mennyien vállalják a szerződéskötést. Mivel szezonális munkáról van szó, ezért szombaton és vasárnap is lehet majd dolgozni Szigetváron. Valószínű lesz olyan gilvánfai is, aki csak a hétvégén szeretne vagy tud munkát vállalni, számukra ideális a Szigetvári Konzervgyár ajánlata. Naponta nettó 5.500 Ft lesz a bérezés, de természetesen az éjszakai műszakosok még külön pótlékot is kapnak.

forrás: gilvanfa.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.