szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Satírozástól a 850 ezres alkotásig: Kristóf sikere

autistaRajz-190402

Az autizmus egyre több embert érint az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint például 160-ból 1 gyereknek autizmus spektrumzavara van. Az autista fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, ezért az őket ellátó lakóotthonoknak komoly kiadásaik vannak. Az Autistic Art Alapítvány ezeket az otthonokat támogatja, és a forrásteremtés különleges módját választotta: dizájnmárkát épített az autista fiatalok rajzaira.

Az autizmus sokakat érint, mégsem tudunk róla eleget: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 160-ból 1 gyereknek autizmus spektrumzavara van, és jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Az autizmussal élők közül sokan önálló életvitelre nem képesek: nekik a speciális ellátást biztosító lakóotthonokra van szükségük. Ennek ellenére az otthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak.

Az április 2-ai autizmus világnapja alkalmából az Autistic Art Alapítvány arra hívta fel a figyelmet, hogy az autista fiatalok is élhetnek emberhez méltó életet, ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Így lesz egy rajzból selyemsál
Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az alapítvány 10 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. Az autista fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, kisebb személyzettel a felügyeletük nem megoldható, ezért ezeknek az otthonoknak komoly kiadásaik vannak. „Azt szeretnénk, hogy a működési költségek kifizetésén túl ezek a lakóotthonok minél többet tudjanak fordítani fejlesztésre és terápiás foglalkozásokra. Éppen ezért a forrásteremtés különleges módját választottuk: olyan művészeti foglalkozásokat tartunk fenn, amelyek forrásteremtésként is funkcionálnak” – mondta Kovács Henrietta

Az alapítvány 6 lakóotthonban tart művészeti foglalkozásokat, amelyekre nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Így azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

Satírozástól a 850 ezres alkotásig
Az autizmussal élő Kristóf, amikor ceruzát vett kezébe a papír jobb alsó sarkába a saját keresztnevét írta le hosszasan feketével, majd újból és újból felülírta a már leírt szót. Évekig nem jutott ennél a pontnál tovább. A foglalkozások hatására azonban egyre inkább megnyílt és egyre bátrabban kezdte használni a színeket, virágokkal, napmotívummal, színfolyondárokkal töltve meg a lap felületét. Az egyik saroktól haladva, fokozatosan töltötte ki az egész papírt rajzaival. 2014-ben az alapítvány jótékonysági aukcióján már övé volt az egyik legszínesebb, legizgalmasabb rajz. A meleg színek dominálta alkotást közel egy évig rajzolta. A képét 80 ezer forintos kikiáltási áron hirdették meg, végül több mint a tízszereséért, 850 ezer forintért kelt el.

A művészeti foglalkozásokon születő alkotásokat jótékonysági aukciókon mutatja be az alapítvány, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein. A grafikák felhasználásával évről évre egyre több termék – selyemsálak, noteszek, borosüvegek, csokoládék, naptárak, teák és pulóverek – születik, ezek eladásából pedig az otthonokat és a foglalkozásokat támogatja az Autistic Art.

A lakóotthonok fontos szerepet töltenek be: egyfajta önállósodási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban mégis közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.