hétfő, december 10, 2018
Civil Hírügynökség

A rovarirtó szerek az énekesmadarakat is megzavarják

verebBetegen-171127

“A neonikotinoidok veszélyeit vizsgáló tanulmányok nagyrészt a méhekre fókuszálnak, melynek népessége folyamatosan csökken. Azonban ezek a rovarirtó szerek nem csak a méhekre vannak hatással,” mondta Christy Morrissey, a Saskatchewan Egyetem biológia professzora.

A Morrissey laborjában zajló Margaret Eng által vezetett kutatás az első, ami megmutatta hogy a kettő legelterjedtebb rovarirtó szer – a neonikotinoidok és a szerves-foszfátok – mérgezőek a magokat evő énekesmadarakra is, és a szerek komoly hatással vannak a madarak vándorlására is.

“Ezek a vegyületek jelentős hatással vannak az énekesmadarakra. Jelentős súlycsökkenést és a madarak vándorlási irányának megváltozását is felfedeztük” mondta Eng. “A hatások már azoknál is megjelentek, akik mindössze három vagy négy imidaklopriddal [neonikotinoid] kezelt repce vagy nyolc klorpirifosz granulátumot ettek naponta, három napon át.” A neonikotinoidok elterjedtsége annak köszönhető, hogy a szer rendkívül hatékonyan végez a kártevőkkel és az alkalmazása is könnyű.

“A múltban a farmerek a rovarirtót egy mezőgazdasági kis repülőbe töltötték, amiről végigpermetezték a földeket. Azonban mostanra a farmerek számára elérhető váltak olyan magok, amik sok esetben már neonikotinoidokkal vannak bevonva” mondta Morrissey. “A vándorlásuk közben megpihenő madarak valószínűleg ezeket a magokat eszik, és tévedésből a magok emésztését segítő kavicsok helyett klorpirifosz granulátumokat is lenyelhetnek.”

A tavaszi vándorlásuk alatt a kutatók verebeket fogtak be, amiket azután három napig vagy alacsony vagy magas imidaklopriddal vagy klorpirifosszal etették. A kísérletek szerint a neonikotinoidok nemcsak a madarak vándorlási irányára voltak hatással, hanem átlagosan súlyuk 25%-al csökkent a szerek hatására. Ez a két tényező mind rendkívül fontos a madarak sikeres vándorlásához.

“Ami meglepett minket az az, hogy mennyire érzékenyek és gyorsak voltak a hatások, különösen az imidakloprid esetében” mondta Morrissey. “A madarak jelentős csökkenést mutattak a testsúlyukban és akut mérgezés tüneteit is produkálták (letargia és az étvágy elvesztése). A vándorlásos vizsgálatok azt is megmutatták, hogy a madarak teljesen megbuktak a tájolásban vagy megváltoztatták az északi irányukat.”

“Rengeteg kisméretű vándorló énekesmadár használ mezőgazdasági területeket megállóként, ahol feltöltődhetnek a hosszú repüléshez. Ezek a neurotoxikus rovarirtó szerek széles körben elterjedtek Észak Amerikában, viszont a hatásukat a madarak vándorlására eddig senki nem vizsgálta” mondta Bridget Stutchbury, York Egyetem biológia kutatója. “Annak ellenére, hogy úgy gondoltuk a neonikotinoidok kevésbé mérgezőek a gerincesekre, valójában bebizonyosodott, hogy ártalmasabb az énekesmadarakra mint az öregebb szerves-foszfát vegyületek.”

“Bíztató volt, hogy a legtöbb madár túlélte a kísérletet és a vegyületek adagolásának megszünése után felépültek” mondta Eng. “De az észlelt hatások elég súlyosak ahhoz, hogy késéseket okozzanak a madarak vándorlásában vagy megváltoztassák a repülésük irányát, ami csökkenti a túlélésük esélyét és emiatt kihagyhatják a szaporodás lehetőségét is.”

A kutatók szerint a tanulmányuk segíthet tovább erősíteni a rovarirtó szerek betiltására vagy korlátozására tett kísérleteket.

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.