péntek, június 22, 2018
Civil Hírügynökség

A rovarirtó szerek az énekesmadarakat is megzavarják

verebBetegen-171127

“A neonikotinoidok veszélyeit vizsgáló tanulmányok nagyrészt a méhekre fókuszálnak, melynek népessége folyamatosan csökken. Azonban ezek a rovarirtó szerek nem csak a méhekre vannak hatással,” mondta Christy Morrissey, a Saskatchewan Egyetem biológia professzora.

A Morrissey laborjában zajló Margaret Eng által vezetett kutatás az első, ami megmutatta hogy a kettő legelterjedtebb rovarirtó szer – a neonikotinoidok és a szerves-foszfátok – mérgezőek a magokat evő énekesmadarakra is, és a szerek komoly hatással vannak a madarak vándorlására is.

“Ezek a vegyületek jelentős hatással vannak az énekesmadarakra. Jelentős súlycsökkenést és a madarak vándorlási irányának megváltozását is felfedeztük” mondta Eng. “A hatások már azoknál is megjelentek, akik mindössze három vagy négy imidaklopriddal [neonikotinoid] kezelt repce vagy nyolc klorpirifosz granulátumot ettek naponta, három napon át.” A neonikotinoidok elterjedtsége annak köszönhető, hogy a szer rendkívül hatékonyan végez a kártevőkkel és az alkalmazása is könnyű.

“A múltban a farmerek a rovarirtót egy mezőgazdasági kis repülőbe töltötték, amiről végigpermetezték a földeket. Azonban mostanra a farmerek számára elérhető váltak olyan magok, amik sok esetben már neonikotinoidokkal vannak bevonva” mondta Morrissey. “A vándorlásuk közben megpihenő madarak valószínűleg ezeket a magokat eszik, és tévedésből a magok emésztését segítő kavicsok helyett klorpirifosz granulátumokat is lenyelhetnek.”

A tavaszi vándorlásuk alatt a kutatók verebeket fogtak be, amiket azután három napig vagy alacsony vagy magas imidaklopriddal vagy klorpirifosszal etették. A kísérletek szerint a neonikotinoidok nemcsak a madarak vándorlási irányára voltak hatással, hanem átlagosan súlyuk 25%-al csökkent a szerek hatására. Ez a két tényező mind rendkívül fontos a madarak sikeres vándorlásához.

“Ami meglepett minket az az, hogy mennyire érzékenyek és gyorsak voltak a hatások, különösen az imidakloprid esetében” mondta Morrissey. “A madarak jelentős csökkenést mutattak a testsúlyukban és akut mérgezés tüneteit is produkálták (letargia és az étvágy elvesztése). A vándorlásos vizsgálatok azt is megmutatták, hogy a madarak teljesen megbuktak a tájolásban vagy megváltoztatták az északi irányukat.”

“Rengeteg kisméretű vándorló énekesmadár használ mezőgazdasági területeket megállóként, ahol feltöltődhetnek a hosszú repüléshez. Ezek a neurotoxikus rovarirtó szerek széles körben elterjedtek Észak Amerikában, viszont a hatásukat a madarak vándorlására eddig senki nem vizsgálta” mondta Bridget Stutchbury, York Egyetem biológia kutatója. “Annak ellenére, hogy úgy gondoltuk a neonikotinoidok kevésbé mérgezőek a gerincesekre, valójában bebizonyosodott, hogy ártalmasabb az énekesmadarakra mint az öregebb szerves-foszfát vegyületek.”

“Bíztató volt, hogy a legtöbb madár túlélte a kísérletet és a vegyületek adagolásának megszünése után felépültek” mondta Eng. “De az észlelt hatások elég súlyosak ahhoz, hogy késéseket okozzanak a madarak vándorlásában vagy megváltoztassák a repülésük irányát, ami csökkenti a túlélésük esélyét és emiatt kihagyhatják a szaporodás lehetőségét is.”

A kutatók szerint a tanulmányuk segíthet tovább erősíteni a rovarirtó szerek betiltására vagy korlátozására tett kísérleteket.

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.