szerda, január 16, 2019
Civil Hírügynökség

Részvétel Hete

2018-02-14 Esemény, Hírfolyam
reszvetelHete-180207

A Részvétel Hete kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak: A „civilség” és a civilek bemutatásával és a választásokhoz kapcsolódó tudatosítással. 2018. március 19-25.

Kötődések és Választások
A Részvétel Hete kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak:
• A „civilség” és a civilek bemutatásával
• A választásokhoz kapcsolódó tudatosítással

„Az embereknek kötődésre és választási lehetőségekre van szükségük ahhoz, hogy életlehetőségeiket a maguk teljességében élvezhessék. (…) Ezek a kötődések az autonóm társulások variációit igénylik, amit civil társadalomnak nevezünk.” (Ralph Dahrendorf 1997)

Kötődések
Az elmúlt években a kényszer és az igény is megnőtt a civilek megmutatkozására. A nem várt nyilvánosság egyértelmű kihívást jelent, ugyanakkor lehetőséget is, munkánk, eredményeink, nehézségeink bemutatására, kötődéseink és kapcsolataink megerősítésére, közös érdekeink védelmére. A témaválasztáshoz és a szervezkedéshez külön kiemeljük a hazai közélet két legismertebb civil kampányát és összefogását, a MACI-t (Magyar Civilszervezetek) és a Civilizációt.

Minden olyan program, amellyel felhívjátok a figyelmet az önszerveződés fontosságára vagy a szervezetek közötti szolidaritásra, CIVIL SZÍV-et formál, az összetartozás jelképét. Legyen az beszélgetés, fórum, nyílt nap, közösségi akció, flash-mob, médiaesemény, bizalmat ad más közösségeknek, szervezeteknek is.

Választási részvétel
A részvétel a közélet alakításáról és az életminőség javításáról szól. Ilyen utakon jár a civil szervezetek és közösségek többsége. A véleménynyilvánítás egyik alapvető eszköze a választáson való részvétel. Nem igaz, hogy nem éri meg elmenni szavazni, mert úgysem változik semmi. A politikusoknak szavazatokra van szükségük pozíciójuk megőrzéséhez vagy megszerzéséhez. Értelemszerűen a hangjukat hallató szavazópolgároknak próbálnak kedvezni ígéreteikkel, döntéseikkel. Segítsetek tájékozódni a körülöttetek élőknek, hogy milyen fontos helyzetben vannak.

Minden csatlakozót arra buzdítunk, hogy szervezzen olyan programot, ami segíti a választókat a tájékozódásban, legyen az közösségi beszélgetési, filmvetítés, képzés, standolás, választói fórum, választói gyűlésen való részvétel. Osztályozhatják is a képviselőjelölteket hátterük, eredményeik alapján. Értékelhetik az újrainduló képviselőjelölteket is, hogy a közösség érdekeinek megfelelően szavazott vagy nyújtott be indítványokat a parlamentben. Ehhez ötletekkel, eszközökkel segítséget is nyújtunk a cka.hu/szavazz oldalon, többek között a pártprogramokról készített összefoglalókkal.

A témához tartozó részletes programajánlásokat itt találjátok: https://www.cka.hu/szavazz/mindent-bele/

„A hatalom forrása a nép. A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.”
(Magyarország Alaptörvénye. Alapvetések. B cikk.)

Kérdéseiteket, reakciókat a következő e-mail címen várjuk: arh@cka.hu
www.reszvetelhete.hu – Facebook: https://facebook.com/reszvetelhete – #reszvetelhete

Tedd, hisz teHETED!

 

Forrás: nonprofit.hu

Friss műsorok

Comments are closed.