szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

A rendőrségnek fizetnie kell

magyarHelsinkiBiz-171002

Két és fél év után igazságot szolgáltattak a Helsinki Bizottság ügyfeleinek. A Kúria jogerősen kimondta: a rendőrség megsértette a gyülekezési jogukat, amikor megakadályozta ellentüntetésüket a miniszterelnöki évértékelő alatt a Várkert Bazárnál. Az elmaradt tüntetés szervezőinek 100–100 ezer forintos sérelemdíjat is megállapítottak.

2015. február 27-én Takács Borbála és Takács Flóra, a MostMi csoport aktivistái tüntetni szerettek volna Orbán Viktor miniszterelnök szokásos „évértékelője” idején a rendezvénynek otthont adó Várkert Bazár előtt. Bejelentési kötelezettségüknek eleget téve, február 20-án a rendőrséghez fordultak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a másnapi egyeztetésen közölte velük, hogy a demonstrációjukat nem lehet megtartani, mert az I. kerületi önkormányzat a területet használatba adta az évértékelőt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek. A használat célja az évértékelő biztosítása és a közvetítőkocsik elhelyezése volt. A rendőrség kérte az ellentüntetés szervezőit, hogy erre tekintettel módosítsák a bejelentésüket, amire ők nem voltak hajlandók. Ezt követően a rendőrség úgy foglalt állást, hogy a gyülekezés nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul, mert a két rendezvény egyszerre nem tartható meg. Ráadásul a végzésében a rendőrség azt a jogorvoslati tájékoztatást adta, hogy a döntéssel szemben nem a gyülekezési jogról szóló gyors bírósági jogorvoslattal lehet élni, hanem azzal, amellyel akár évekig is eltarthat az eljárás.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint mind a jogorvoslati jogról szóló tájékoztatás, mind maga a tiltás törvénysértő volt, és Alaptörvény-ellenesen korlátozta a tiltakozni kívánók gyülekezési jogát, ezért a szervezők képviseletében bírósághoz fordult az ügyben. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyetértett jogi megítélésünkkel, és 2015. március 2-én hozott végzésében hatályon kívül helyezte a rendőrség önkényes döntését.

Csakhogy akkor már az évértékelő három napja véget ért. A szervezők ezért személyhez fűződő jogsértés és kártérítés miatt indítottak pert a rendőrség ellen. Ez a per zárult most jogerősen az aktivisták sikerével.

Sokáig úgy nézett ki, a rendőrség elkerülheti a sérelemdíj-fizetést. Az első- és másodfokon ítélkező bíróságok ugyanis elfogadták a BRFK-nak azt az abszurd magyarázkodását, hogy mivel „érdemi vizsgálat nélkül” utasították el a MostMi bejelentését, az valójában sem formájában sem tartalmában nem volt tiltás, így a csoport nyugodtan megtarthatta volna az ellentüntetést, „attól nem voltak elzárva”.
Az ügyfeleinek hátrányos másodfokú ítélet után a Helsinki Bizottság felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúriánál. A jogvédő szervezet álláspontja szerint ugyanis a rendőrség egyértelművé tette, hogy elsőséget tulajdonít az évértékelőnek, és úgy ítéli meg, hogy az ellentüntetés nem tartható meg. Ezek után egyáltalán nem volt elvárható Takácséktől, hogy azt a hatósági döntésbe foglalt, kategorikus következtetést, miszerint egy időben és helyszínen a két rendezvény nem tartható meg, ők figyelmen kívül hagyják, és az ezerfősre tervezett tüntetést a rendőrségi intés ellenére lebonyolítsák.

A Kúria most kézbesített, immáron megtámadhatatlan ítéletében elfogadta a Helsinki Bizottság érveit, megállapította a rendőrség jogsértését, és 100–100 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte ügyfeleinknek.

Az ítélet itt érhető el: http://www.helsinki.hu/wp-content/uploads/kuria_itelet_varkertbazar_serelemdij.pdf

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.