szombat, május 27, 2017
Civil Hírügynökség

Reményt az Alzheimer-kórban szenvedőknek

fontup-170515

Eredetileg Down-szindrómások számára fejlesztették ki azt a zöldtea-kivonatot tartalmazó készítményt, amely az Alzheimer-kór elleni harcban is segítséget nyújthat. A kakaóitalba kevert táplálékkiegészítő a memória funkció fenntartását támogatja.

Tizenhat éven felüli Down-szindrómások bevonásával végeztek klinikai kutatásokat egy spanyol kutatócsoport szakemberei. A kutatások azt igazolták, hogy a FontUp névre keresztelt készítmény – EGCG-tartalmának köszönhetően (amely a zöldtea kivonatban található) – a DYRKA1 génszakasz működését lassítja. Ez a génszakasz a 21-es kromoszómán található, amely kromoszómából a Down-szindrómásoknak kettő helyett három van (ez okozza a Down-szindróma néven ismert tünetegyüttest). Azzal, hogy a FontUp gátolja a DYRKA1 génszakasz működését, javítja a koncentrációs képességet, a vizuális memóriát és különféle praktikus feladatok elsajátítását.

„Még folynak a kutatások, hogy az EGCG mely tünetegyüttesek esetén jelenthet segítséget, de arra már vannak jelek, hogy az Alzheimer-kór esetén is használható, mert az Alzheimer-kór során tapasztalható értelmi hanyatlásban ugyanúgy szerepet játszik a 21-es kromoszómán található DYRKA1 génszakasz, mint a Down-szindrómásoknál” – mondta el dr. Tóth Ágnes orvos, egy Down-szindrómás kislány édesanyja.

Kisari Károly, most 17 éves lánya, Eszter fél éve kezdte el a táplálékkiegészítő szedését. „Esztert néhány éve középsúlyos fokú értelmi fogyatékosnak minősítette a szakértői bizottság. Fél éves készítmény használat után magasabb IQ-t mértek nála, a minősítése enyhe fokúra változott. Tudjuk, hogy a Down-szindrómásoknál az életkorral csökken az IQ, és mi nagy dolognak tartjuk, hogy nála ez nemcsak, hogy nem következett be, de a folyamat még meg is fordult. A lányunk kommunikatívabb, jobb a memóriája, így több a sikerélménye, ami további teljesítményre ösztönzi. Ez még olyan területekre is kihat, mint az úszás, ahol nem az értelmi teljesítmény az elsődleges, de az aktív, motivált részvételre szükség van” – mondta el a Down Egyesület elnöke.

A FontUp készítményt Spanyolországban fejlesztették ki és ott gyártják. A magyarországi forgalmazó a F4A Kft., amely a Down Egyesület 100%-os tulajdonában van. Így az értékesítésből származó haszon teljes mértékben a Down Egyesület céljait, a Down-szindrómásokért és a családjaikért végzett munkáját támogatja.

 

Forrás: profitline.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.