szerda, november 21, 2018
Civil Hírügynökség

A rákkutatás eredményei és a precíziós onkológia

Rakgyogyitas_2018nyar_180630

A precíziós onkológiával, a daganatok genetikai mutációk szerinti diagnosztikájával és kezelési lehetőségeivel foglalkozik kiemelt témaként az országos, ingyenes, civil Rákgyógyítás Magazin 2018. nyári lapszáma.

– Az „emlőrák”, „vastagbélrák”, „tüdőrák” szavak már ma is csak megközelítőleg utalnak a konkrét betegségre, mert sok betegségtípusban már ma is több tucatnyi variációt ismerünk, amelyek mind befolyással lehetnek a kezelésekre. A precíziós onkológia révén egy betegségtípuson belül akár száz alcsoportot is megkülönböztethetünk. Kevésbé lesz meghatározó, hogy a daganat hol alakult ki a szervezetben. A nem túl távoli jövőben azt fogjuk keresni, hogy a ráksejteken ott vannak-e azok a molekuláris célpontok, amelyekre hatni képes például egy immunterápiás gyógyszer – idézi a lap dr. Pajkos Gábort, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnökét.

Az újság összefoglalót ad az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) idei kongresszusának főbb témáiról, amelyekről az MKOT szakemberei számoltak be egy kétnapos szimpóziumon.

Szintén áttekintés olvasható a Magyar Uroonkológiai Társaság (MUOT) éves konferenciájának főbb témáiról is, ahol a veserák, a húgyhólyagrák, a prosztatarák és a hererák legújabb kezelési lehetőségei kerültek fókuszba.

A lap részletes cikket közöl a Szegedi Tudományegyetem ismeretterjesztő fórumáról is, ahol a sugárterápiában történt előrelépésekről adtak számot.

Riport olvasható a daganatos betegek számára szervezett országos mozgásprogramról, valamint arról, hogyan várnak több száz sorstársat szeptemberben Tihanyba egy nagyszabású találkozóra. A cikkből kiderül az is: a tihanyi klubvezető már két rosszindulatú betegségből is meggyógyult – megosztja az olvasókkal saját történetét. Napirendre kerülnek a klinikai gyógyszervizsgálatok, valamint a szív- és érrendszert érő mellékhatások csökkentésének lehetőségei.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez.

Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu).

A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a www.rakgyogyitas.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a www.facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.