szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

PsychArt24 Művészeti Maratont

2018-09-26 Esemény, Hírfolyam
psySzov-180924

Együtt festenek mentálisan betegek és egészségesek az előítéletek leküzdése ellen.

A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozták létre nyolc évvel ezelőtt a PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet az idén szeptember végén rendeznek meg kilencedik alkalommal. Az eseményen nemcsak pszichiátriai betegséggel küzdők, illetve családtagjaik, hanem mentálisan egészségesek is részt vehetnek. Az elkészült képekből december elején kiállítás nyílik Budapesten, a tárlat később több vidéki nagyvárosban is bemutatkozik.

A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége és a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben nemcsak a saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika közössége a mentális betegséggel élők gyógyításának és a betegségek kutatásának támogatása érdekében 1991-ben hozta létre a Moravcsik Alapítványt, amely az elmúlt évtizedekben kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében.

Ennek egyik különleges formája a PsychArt24 Művészeti Maraton, amelyen egészségesek és pszichiátriai betegséggel élők együtt alkotnak. Az esemény, a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését, és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberek irányába.

“A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegségük fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni. A pszichiátriai betegséggel küzdők alkotásai az art brut művészeti irányzathoz tartoznak. Az art brut nyers, őszinte, csiszolatlan művészetet takar” – mondta dr. Simon Lajos, egyetemi docens, pszichiáter, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 9. PsychArt24 Művészeti Maratonon is bárki részt vehet, a szervezők minden alapanyagot és eszközt biztosítanak az alkotó munkához.
“Az első rendezvényünkön 130 alkotó volt jelen, tavaly már 390 fölött volt a résztvevők száma, akik 480 alkotást hoztak létre a maraton 24 órája alatt. Nagy öröm, hogy az elmúlt években több professzionális művész, illetve közismert személy segítette céljainkat személyes közreműködésével.
A művészeti maratont követően egy szakmai zsűri válogatja ki azokat a képeket, amelyeket december elejétől lehet megtekinteni a Budapest Art Brut Galériában. A kiállítás jelentősége, hogy egy térben lesznek láthatóak a professzionális és outsider művészek alkotásai, köztük a pszicho-szociális fogyatékossággal élők művei. Ezzel biztosítva számukra a kulturális esélyegyenlőséget a kortárs művészet területén” – fogalmazott Kovács Emese társszervező, a Budapest Art Brut Galéria alapítója.

Az idei rendezvény témája: Áttűnések – látható és láthatatlan létezésünk.
A program fővédnöke dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

További információ: http://artbrut.hu/programok/

 

Forrás: Moravcsik Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.