csütörtök, július 18, 2019
Civil Hírügynökség

Portrék az aluljáróból

aluljaro-180817

2018 tavaszán Kelemen Richárd, a Budai Rajziskola elsőéves diákja, egy középformátumú Mamiya RB 67-es fényképezőgépet állított a Nyugati téri aluljáróban egy volt reklámfelület, – talán kirakatüveg – helyével szemben. Az arra járókat megkérte, álljanak egy kép erejéig ez elé az időtlen beton faldarab elé. Sokan tovább mentek, sokan megálltak. Richárd mindenkire egy filmkockát szánt.

Sokszor kiment a helyszínre, hol órák teltek el, mire talált 10 embert akit megörökíthetett egy tekercs filmen, hol percek alatt exponálta el a filmet. 70 embert, 10 tekercs roll filmet fényképezett le. Fiatalokat, időseket, férfiakat, nőket, különböző foglalkozásúakat a legkülönfélébb társadalmi csoportba tartozókat.

A képekből összeállított kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban 2018. június 13-én nyílt és június végéig volt látható. A kiállítás kurátora, Danó Orsolya és a FUGA felkarolta és támogatta a Budai Rajziskolának azt az ötletét, hogy az elkészült és kinyomtatott portrékat állítsák ki elkészülésük helyszínén a Nyugati téri aluljáróban, a volt kirakat helyén. Vigyék vissza a képeket oda, ahol készültek, adják vissza őket azoknak, akikről készültek.

A fényképezőgéppel megjelenő fiatalembert, Richárdot, az aluljáró közönsége kezdetben idegenkedve fogadta. Természetes reakció egy kamera láttán. Később megszokták jelenlétét, elfogadták tevékenységét. Örömmel üdvözölték, ellátták jó tanácsokkal, modellt álltak neki. Egy lett az aluljáróban tevékenykedők közül, a közösség részévé vált. A kiállítás megnyitójára a lefényképezettek közül többen eljöttek, és nagyon büszkék voltak portréjukra.

“Történetünk reményeink szerint most kezdődik igazán. A képek helyszínen való kiállításával további kérdésekre keressük a válaszokat:
Válhat-e egy köztér járókelőiből közösség? Teremthető-e mesterségesen olyan közösség, melynek tagjai valószínűleg soha nem találkoztak? Mesélhet-e egy expozíció emberekről valós körülmények ismerete nélkül? Az Under Construction című projekt képein egy forgalmas budapesti téren áthaladók állnak meg egy-egy pillanatra, egy felvétel kedvéért. Vannak, akik csak az arcukat adják, és vannak, akik a történeteiket is. Egy átmeneti térben, átmeneti időben. Megragadható-e a hely, az idő, az itt és most közössége?” (Danó Orsolya kurátor szinopszisa a kiállításhoz.)

A projekt megvalósításához megkapták az engedélyt a Fővárosi Közgyűlés Közterület-hasznosítási Bizottságtól, a falfelületet kiállítási felületként használhatják augusztus végéig.

Az alkotók tisztában vannak vele, hogy várhatóan a képek megsérülnek, megrongálódnak. Ez is a történet, Budapest történetének része lesz.

A projektet, a képek megszületésétől az aluljáróban elhelyezésen át a nyomat megsemmisüléséig dokumentálják. Az elkészült dokumentumfilm bemutatóját a FUGA Budapesti Építészeti Központban tervezik idén ősszel.

 

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

Comments are closed.