szerda, november 21, 2018
Civil Hírügynökség

Populus- Egy mindenkiért, mindenki mindenkiért!

“Fogjunk össze és oldjunk meg helyi, megyei vagy országos szintű, problémás, rosszul működő közügyeket. Tapasztaljuk meg, hogy ha nem csak beszélünk róla, hanem közösen teszünk is a megoldás érdekében, eredményeket lehet elérni. A populus.hu online eszközöket, felületet biztosít erre.”Az oldal célja

Online eszközöket, felületet biztosítani ahhoz, hogy magánszemélyek és civil szervezetek, állami intézményekkel összefogva különféle, a hétköznapjainkat érintő problémás, aprónak tűnő közügyeket tárjanak fel és oldjanak meg. Ez közösen sikerülhet, külön-külön, egyenként biztosan nem tudnánk.

Kiknek szól az oldal?

Azoknak, akik egy normális, nyugodt, élhető, szerethető, toleráns, szolidáris, európai, XXI. századi Magyarországon akarnak élni, és ennek érdekében szívesen tennének is valamit. Azoknak, akik nem rombolni és viszályt szítani, hanem építeni akarnak. Azoknak, akik már ráébredtek, hogy az ország megújításának munkáját senki más nem fogja helyettünk elvégezni.

Mire való most az oldal?

Jelenleg az oldalon regisztráció nélkül lehet

 • böngészni ügyeket, azok menetét, az elért eredményeket
 • javaslatot tenni az egyes ügyekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban
 • felvinni új adatokat, melyek előrébb viszik az adott ügyet
 • email-ben jelentkezni, ha szívesen vállalnád, hogy az aktuális ügyek valamelyikének megoldásán aktívan és hosszabb távon is dolgoznál közösen másokkal

Milyen ügyek jelennek meg az oldalon?

Az oldalon egyelőre olyan, az államhoz, annak intézményeihez köthető közügyek jelennek meg, melyek problémásak, hibásan működnek. Ebbe nem tartoznak bele sem magánszemélyekre, sem civil szervezetekre / szerveződésekre vonatkozó ügyek, felvetett problémák. Ez utóbbi javaslatok, felvetések nem lesznek láthatóak az oldalon.

Milyen fejlesztések várhatóak?

Az oldal folyamatosan változik majd a következő pár hónapban. Eddig megfogalmazott és tervezett fejlesztések:

 • új ügy-felvitel menetének pontos kialakítása
 • regisztrációhoz kötött funkciók meghatározása, kialakítása
 • ügyek adminisztrálásának könnyebbé tétele
 • egy-egy közpolitikai terület bemutatása infografikákkal, interaktív webes alkalmazásokkal

További információ itt olvasható.

Forrás: populus.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.