vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Péter Péter 80 éves

peterpeter-170130

Péter Péter költő 80. születésnapja alkalmából a Móricz Zsigmond Társaság, a Dunakanyar Eszperantó Csoport és a váci Madách Imre Művelődési Központ irodalmi műsort szervez.

Időpont: 2017.február 25., 17.00 óra.
Helyszín: MIMK Végh Dezső terme.

Ünnepi köszöntő: Steidl Levente, Vác Város Művelődési és Oktatási Bizottságának elnöke.
A nyugdíjasok nevében: Kovács T. István ny. újságíró, a Dunakanyar Eszperantó Csoport nevében Újhelyi Ferenc elnök köszönti az ünnepeltet.

Közreműködők: a szerző, Heinl Éva, Csernák Zsuzsa, Kocsis György, Csereklye Károly Zoltán
Zenei közreműködő: Kocsis György (népdal)
Péter Péter Vácon született 1937. február 10-én. Édesapja szász családból származott, vaskereskedő volt, majd 1945 után vasárubolt-vezető. Édesanyja, Rostás Klára fodrász és manikűrös, később bolti eladó. Testvére, Péter Pál Vác Város Kultúrájáért díjjal kitüntetett ismert előadóművész volt.

Péter Péter az alap és középfokú iskoláit (8.sz. Gépipari Technikum) Vácott és Budapesten (Kandó Kálmán Híradásipari Technikum) végezte, majd Bánky Donát Gépipari Műszaki Főiskolán üzemmérnöki képesítést szerzett.

Péter Péter költő egész életútját kettőség jellemezte: egyrészt műszaki pályán dolgozott, másrészt a humán érdeklődés, az irodalom, a költészet szeretete hatotta át. Korosztálya átélte a Rákosi–rezsim ellen felkelt magyarság harcát 1956-ban. Bár ő soha nem kérkedett, szemlélője volt az eseményeknek. Pofonokat is kapott, mert a rendőrségen elé tett képekről csak azokat ismerte fel, akikről tudta: az országot már elhagyták. Azt is látta, ki vett részt a forradalomban és ki nem, így azt is tudta, ki az aki érdemtelenül kérkedik, mi történt meg valójában és mi az, ami csak kitaláció.

Az 1960-as években Gyombolai Márton körül gyülekeztek az írói vénával megáldott fiatalok, és létrehozták a Radnóti Miklós Írókört. Természetesen a hatalom csak úgy engedélyezte a kör működését, hogy Gádorosi Ferenc, az egykori szociáldemokrata, majd nyugdíjas kora előtt a Forte gyár párttitkára vállalta a hivatalos vezető szerepét. De az eszmei irányító és vezető Gyombolai Márton volt. A körben felolvasták a résztvevők, amit megelőző héten írtak, és közösen megvitatták, javítgatták a hibákat. A fiatalok „terméseiből” az Ifjúsági Magazin kétoldalas anyagot közölt le. Ebben a spontánul alakult szervezetben érlelődött Péter Péter lírája is, hiszen az ötvenes évek középétől már írt, de kritikai észrevételt csak ezeken a heti összejöveteleken kapott.
Irodalmi lapot is szerettek volna létrehozni, de ez akkor lehetetlen volt, bár Tollvonások címmel stencilezett oldalakon megjelentettek egy számot.

1998-ban ismerkedett meg Károly György révén, a Kármán József Társasággal, aminek aktív tagjává vált. A Verőcei Tükör-ben, a fővárosi Napút köteteiben és a Váci Polgárban jelentek meg versei, majd a Téli Tárlatban, A CÉH-ben és számos antológiában. Szerepelt a helyi TV-ben is. Bella István révén a Magyar Naplóban is jelentek meg versei. Az Országos Eszperantó Találkozókon rendszeresen fellépett, de szerepelt egyéb klubokban is, felkérésre önállóan, illetve költőtársaival közösen, irodalmi esteket adott.
Írásait, verses füzeteit Új-Zélandra is elvitték, ahol a Magyar Szóban többször megjelentették. Dr. Tarján Tamás előszavával kiadta A Dunakanyar költészete 2005 c. antológiát. 1998-tól részt vesz irodalmi estek rendezésében olyan területekről, amelyek a magyar közönség előtt ismeretlenek (török, ruszin, izraeli költők, Nyugat elődök, Mihályi Ödön, Reichard Piroska stb.). 2006-ban és 2012-ben a váci Madách Imre Művelődési Központban önálló, jubileumi szerzői estje volt. Mindkettőn a polgármester mutatta be, DVD is készült. További előadások a Váci Világi Vigalom keretén belül kerültek évente megrendezésre. Eddig több verses füzete jelent meg saját kiadásban.

Eszperantó nyelvű költeményei, műfordításai Nyugat-Európába is elkerültek. A Pesti Est Nyelv+Oktatási Kalauza 2001 évi nyári versfordító versenyén eszperantó nyelvvel az első helyen végzett. Papp Tibor D. Bulteno főszerkesztője 2002-ben mutatta be lapjában, majd a későbbiekben is közölt műveket tőle. 2006 végén az Országos Széchenyi Könyvtár a Lumo kaj ombro című kötetét felvette a Magyar Elektronikus Könyvtárba a magyar fordításokkal együtt (HTTP://MEK.OSZK:HU//04300/04389).

Legnagyobb sikerének tartja, hogy 2007-ben, a Király Endre Szakközépiskolában ő volt a 20. magyar érettségi tétel, és Sziebig Tímea „Péterek könyve” című összeállításában helyet kapott a tíz ismert magyar Péter között, valamint 2011-ben megkapta a Vác Város Művészeti Díja kitüntetést.

2009-től tagja lett a budapesti Lírikusok Irodalmi Műhely Író-költő tagozatának, majd 2010-től a David Arts Irodalmi Szekciójának. Rendszeresen megjelenik az általuk kiadott antológiákban. 2009-ben LIM Irodalmi Emlékdíjban, 2010-ben David Arts Alkotói Nívódíjban részesült.

2013 évi budapesti könyvnapon dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész ajánlásával megjelent az Idő hálójában c. összefoglaló versválogatása, valamint még ez évben 1956-os verseit beválogatták a Magyarok vagyunk Európában c. Erdélyben kiadott iskolai segédkönyvbe, és másodszorra is megkapta a David Arts Alkotói Nívódíjat.

Az utóbbi években a Kelet felől, Arcok és énekek, Agria valamint a Börzsönyi Helikon is bemutatta műveit. 2016-ban újra David Arts Alkotói Nívódíjban részesült a Létezik c. vallásos antológiában szereplő műveiért. Önállóan és Sárközi Jánossal közösen, több eszperantó nyelvoktató anyagot publikáltak, amelyek zöme felkerült az Internetre, és egy kezdőknek szánt képeskönyvet

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.