szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

A Penny Market segített otthonhoz egy családot

lakasfelujitas-171031

Lakhatását vesztett család jutott újra otthonhoz a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programjának keretében Újpesten. A példaértékű vállalati, önkormányzati és civil összefogás eredményeként egy önkormányzati bérlakás került felújításra, ami megfizethető és hosszútávú megoldást jelent a család számára.

A Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programja keretében az S.O.S. Krízis Alapítvány által működtetett családok átmeneti otthonából jutott lakhatáshoz egy kétgyermekes család. A család számára a Habitat a Penny Market támogatásával újított fel egy használaton kívüli önkormányzati bérlakást. A felújításban a Habitat építésvezetőjének irányításával a Penny Market munkatársai és a beköltöző anyuka, Adrienn is részt vett a nyár során.

A család otthona elvesztése előtt albérletben élt Újpesten. Az édesapa munkahelyének elvesztése azonban oda vezetett, hogy a család nem tudta tovább fizetni az albérletet, menniük kellett. A négyfős család ezután Adrienn rokonainál húzta meg magát. Náluk azonban nem maradhattak, és felvételt kértek az S.O.S Krízis Családok Átmeneti Otthonába. A fiatal anyuka jelenleg egyedül neveli Vivient és Dominikot, és már három éve folyamatosan dolgozik, hogy fenn tudja tartani magukat.

„Második Esély programunk idén három családnak ad lehetőséget, hogy szociális bérlakásba költözzenek. Az ő történeteikkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon körülbelül 300 ezer háztartásnak lenne szüksége szociális alapon bérlakásra, miközben az önkormányzati szociális bérlakás állomány csupán 63 ezer” – mondta el Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója. „Sok érintett család kénytelen piaci bérlakásokban megoldani a lakhatását, azonban a piaci albérletárak jelenleg nagyon magasak, a lakástulajdonosok pedig gyakran utasítanak vissza kisgyermekes családokat. Ebben a helyzetben nagyon könnyű elveszíteni egy lakást és nagyon nehéz helyette másik albérletet találni” – tette hozzá.

„A Penny Market több mint 20 éve, jelenleg 210 üzlettel van jelen Magyarországon. Kiváló minőségű és alacsony árú termékeinkkel a kezdetek óta arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk az emberek életminőségének javításához. Ugyanezt a célkitűzésünket szolgálja, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a vállalati felelősségvállalásra, legyen szó akár a hazai gazdaság erősítéséről, új munkahelyek teremtéséről, vagy a társadalmi kihívásokra választ kínáló civil kezdeményezések felkarolásáról. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Második esély program támogatásával hozzájárulhattunk ahhoz, hogy Adrienn és családja újra otthonra leljen. Ennek a programnak a keretében 6 millió forintot adományoztunk a Habitat for Humanity számára” – hangsúlyozta Jens-Thilo Krieger, a Penny Market kereskedelemért felelős ügyvezetője.

„Ez egy példaértékű együttműködés a civilszféra, a közszféra és a vállalkozói szféra között. Újpest Önkormányzata elkötelezett ebben a kérdésben is, ezért teremtette meg a programnak az alapjait, ez a tizenkettedik lakásátadás Újpesten” – ismertette dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester.

„Az S.O.S. Krízis Alapítvány átmeneti otthonaiban évente közel 300 rászorulót segítünk – páratlan lehetőség a Habitat által kínált program a családok átmeneti otthonában élők számára. Újpest Önkormányzatának partnersége, a Penny Market önzetlen felajánlása, és a Habitat által életre hívott összefogás nélkülözhetetlen esélyt teremtett meg az otthonukat vesztett családok számára” – mondta el Hellenbárt László, a SOS. Krízis Alapítvány vezetője.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.