péntek, június 22, 2018
Civil Hírügynökség

Párbeszéddel és összefogással az állatokért

cica-170119

Keskeny a határvonal a szabálysértés és a bűncselekmény között, és nem minden állatkínzás, ami elsőre annak tűnik. A II. Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferencián kiderült az is, hogy a fertőző betegségek nem kímélik a lakásban tartott macskákat sem és, mint sok más területen, itt is a megelőzés a legfontosabb.

Második alkalommal rendezték meg Szegeden a Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferenciát január 18-án. A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete és a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete által szervezett rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a megyei szervezetek közösen vitassák meg a legfontosabb problémákat, és erősítsék az összefogást az állatok védelme érdekében.

Dr. Deim Zoltán igazságügyi állatorvos szakértő előadásában a többi között arról beszélt, keskeny a határvonal a szabálysértés és a bűncselekmény között. A szakember szerint nem minden állatkínzás, ami elsőre annak látszik, sokan pedig nincsenek tisztában azzal, hogy tettükkel állatkínzást, azaz bűncselekményt követnek el.

A szakértő példaként említette, hogy a törvény szerint nincs különbség aközött, hogy ha valaki egy macskát a jeges folyóba dob, vagy ha egy halat kifog a tóból, és hagyja elpusztulni. Mindkét cselekedet állatkínzásnak minősül és szabadságvesztés is járhat értük, még ha más is a társadalmi megítélésük. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy tulajdonos rövid láncon tartja a kutyáját, ez önmagában szabálysértésnek minősül, amiért pénzbírságot szabhat ki az önkormányzat.

Dr. Deim Zoltán az állatkínzás megítéléséről és értékeléséről szólva kiemelte, az utóbbi években megnégyszereződött a bejelentett állatkínzással kapcsolatos esetek száma Magyarországon. Hozzátette, az állatvédelmi szervezetek munkája nélkülözhetetlen, hiszen jelentős segítséget jelent a hatóságoknak.

Szili Éva, a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének munkatársa a különféle macskabetegségekre hívta fel a figyelmet előadásában. A vírusok és élősködők okozta megbetegedések ismerete az állatvédők szempontjából kiemelt jelentőségű, mert ha időben felismerik a tüneteket, megelőzhető a továbbterjedés. A gazdáknak pedig a megelőzés miatt fontos elsajátítani az alapvető tudnivalókat. Kiemelte, a lakásban tartott macskák sincsenek elrejtve például a vírusok, vagy a bolha elől sem, mert a kórokozót, illetve élősködőt a cipőnkön is hazavihetjük. Arra is felhívta a figyelmet, hogy, mint sok más területen, itt is a megelőzés a legfontosabb.

A szervezők azt remélik, hogy a konferenciával hagyományt teremtenek, és arra törekednek, hogy legalább évente háromszor összehívják a megyei állatvédőket és állatbarátokat. Ezt abból a szempontból is szükségesnek tartják, hogy elegyengessék a konfliktusokat az állatvédelmi szervezetek között.

 

Forrás: promenad.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.