vasárnap, május 26, 2019
Civil Hírügynökség

Pályázat művészeti ösztöndíj elnyerésére

palyazat-160601

A Magyar Művészeti Akadémia átfogó művésztámogatási rendszer kiépítését kezdte meg, amelynek részeként a Kormány együttműködésével új alapokra helyezi ösztöndíjprogramját is.

Ennek értelmében az MMA költségvetéséhez rendelt forrásból 2018 szeptemberétől évente 100 új ösztöndíj kiadására kerülhet sor fiatal és középgenerációs művészek számára bruttó 200 ezer forint/hó/fő összegben, három év időtartamra, legfeljebb évi 300 fős létszámkeretig.

Ez a hároméves időszak a Magyarországon jelenleg jellemző ösztöndíjak sorában páratlanul hosszú futamidőnek számít, és az ösztöndíj mértéke is kimagasló, ezáltal minél több művész, művészetelméleti szakember pályakezdését, pályája kiteljesedését, kiemelkedő alkotások, előadások, kutatások és tanulmányok létrehozását tudja segíteni. A 300 fős létszámkeret felmenő rendszerben kerül feltöltésre: 2018-ban 100 fős indulással, az ösztöndíjasok létszámát 2019-ben és 2020-ban évi további 100-100 fővel növelve, szeptemberben kezdődő, s három év elteltével szeptemberig tartó folyósítási időszak mellett. A támogatni kívánt létszámkeret (legfeljebb 300 fő) 3 év alatt, 2020. szeptembertől rögzül.

Az MMA Művészeti Ösztöndíj program 2018–2021. évekre szóló pályázati felhívása 2018. április 9-étől már elérhető a www.mma.hu és a www.mma-mmki.hu portálokon, a pályázatkezelés internetes felületen történik: http://osztondij.mma-mmki.hu/

A pályázatok beadási határideje 2018. május 17.

A pályázat egyéneknek szól, azon részt vehet minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy, aki a támogatási időszak kezdetéig (2018. szeptember 1.) már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be 50. életévét. Nem nyújthatnak be pályázatot az MMA akadémikusai (rendes és levelező tagjai), az ösztöndíjprogram bírálatában részt vevő szakértők és a döntőbizottsági tagjai, továbbá az ösztöndíjprogram döntőbizottsági tagjainak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói.

A felhívásra egy pályázó egy pályázattal indulhat építőművészet; film- és fotóművészet; iparművészet és ipari tervezőművészet; irodalom; képzőművészet; művészetelmélet; népművészet; színházművészet; vagy a zeneművészet kategóriák valamelyikében.

A pályázat szakmai lebonyolítója, a pályázatkezelő felület működtetője, a pályázókkal és a majdani ösztöndíjasokkal való kapcsolattartó a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia Titkársága

Friss műsorok

Comments are closed.