szerda, december 19, 2018
Civil Hírügynökség

Pályakezdő női filmesek a Berlinalen

berlinale-180205

A Collegium Hungaricum Berlin a European Women’s Audiovisual Network-kel közös ösztöndíjprogramot indít.

A női filmszakma erősítésére és kifejezetten a pályájuk kezdetén álló, fiatal női filmesek támogatására született meg az úttörő kezdeményezés, melynek keretében három magyar alkotó vesz részt az év első A-kategóriás filmfesztiválján és egy azt kísérő szakmai workshopon.

Idén három rendezőnő, Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett kapott meghívást, a szervezők szándéka azonban a jövőben a magyar filmes szakma további szegmenseinek (producerek, forgatókönyvírók, operatőrök) legígéretesebb fiatal, női képviselőire is kiterjeszteni a programot. A résztvevők szállást és a Berlinale teljes időtartamára szóló akkreditációt kapnak, így nem csupán a különböző szekciók vetítéseit kísérhetik figyelemmel, de a számtalan kapcsolódó szakmai- és networking esemény révén lehetőségük nyílik kapcsolati tőkéjük bővítésére is. Ezen felül része az ösztöndíjnak február 19-én egy egész napos nemzetközi masterclass is a Collegium Hungaricum Berlinben az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett Kis Hajni neve 2016-ban vált ismertté, mikor „Szép alak“ c. rövidfilmjét legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában diák-Oscar-díjra jelölték és szerepelt a Friss Hús versenyprogramjában.

Meggyes Krisztina dokumentumfilm-rendező (2015) és televíziós műsorkészítő (2012) szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nagy visszhangot kapott 2015-ben a vámosszabadi menekülttáborról forgatott, „Azok“ c. dokumentumfilmje, mely az időközben az európai politika központi témájává vált menekültválság s a magyar társadalom arra való reakciójának fényében prediktív erejűnek hat. 2016-ban Filmkritikusok Díja átadóján megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó kitüntetést.

Tuza-Ritter Bernadett elsőként vágóként kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd 2016-ban dokumentumfilm-rendező szakon is diplomát szerzett. „A woman captured“ c. dokumentumfilmjével történelmet írt: ez volt az első egész estés magyar alkotás, mely a rangos amerikai Sundance fesztivál versenyprogramjában szerepelt az elmúlt héten.

Az ösztöndíjprogramot a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és a European Women’s Audiovisual Network-kel közösen indította el.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.