péntek, április 20, 2018
Civil Hírügynökség

Pályakezdő női filmesek a Berlinalen

berlinale-180205

A Collegium Hungaricum Berlin a European Women’s Audiovisual Network-kel közös ösztöndíjprogramot indít.

A női filmszakma erősítésére és kifejezetten a pályájuk kezdetén álló, fiatal női filmesek támogatására született meg az úttörő kezdeményezés, melynek keretében három magyar alkotó vesz részt az év első A-kategóriás filmfesztiválján és egy azt kísérő szakmai workshopon.

Idén három rendezőnő, Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett kapott meghívást, a szervezők szándéka azonban a jövőben a magyar filmes szakma további szegmenseinek (producerek, forgatókönyvírók, operatőrök) legígéretesebb fiatal, női képviselőire is kiterjeszteni a programot. A résztvevők szállást és a Berlinale teljes időtartamára szóló akkreditációt kapnak, így nem csupán a különböző szekciók vetítéseit kísérhetik figyelemmel, de a számtalan kapcsolódó szakmai- és networking esemény révén lehetőségük nyílik kapcsolati tőkéjük bővítésére is. Ezen felül része az ösztöndíjnak február 19-én egy egész napos nemzetközi masterclass is a Collegium Hungaricum Berlinben az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett Kis Hajni neve 2016-ban vált ismertté, mikor „Szép alak“ c. rövidfilmjét legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában diák-Oscar-díjra jelölték és szerepelt a Friss Hús versenyprogramjában.

Meggyes Krisztina dokumentumfilm-rendező (2015) és televíziós műsorkészítő (2012) szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nagy visszhangot kapott 2015-ben a vámosszabadi menekülttáborról forgatott, „Azok“ c. dokumentumfilmje, mely az időközben az európai politika központi témájává vált menekültválság s a magyar társadalom arra való reakciójának fényében prediktív erejűnek hat. 2016-ban Filmkritikusok Díja átadóján megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó kitüntetést.

Tuza-Ritter Bernadett elsőként vágóként kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd 2016-ban dokumentumfilm-rendező szakon is diplomát szerzett. „A woman captured“ c. dokumentumfilmjével történelmet írt: ez volt az első egész estés magyar alkotás, mely a rangos amerikai Sundance fesztivál versenyprogramjában szerepelt az elmúlt héten.

Az ösztöndíjprogramot a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és a European Women’s Audiovisual Network-kel közösen indította el.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.