vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Paks II egy gazdaságilag életképtelen beruházás

paks-160405

Az Európai Bizottság határozata szerint is csak állami támogatással valósítható meg a tervezett paksi atomerőmű-beruházás. Ez azt jelenti, hogy a közel 4000 milliárd forintos beruházási költségeken felül további száz, vagy akár ezer milliárdokat kell majd Paks II-re áldozni a központi költségvetésből. Ezt korábban az Energiaklub elemzése is bebizonyította. A Bizottság friss döntése szerint azonban ez nem minősül tiltott támogatásnak.

A Bizottság döntésében egyértelműen elismerte, hogy Paks II egy magánbefektető számára életképtelen beruházás lenne, és várhatóan nagy mértékű támogatásra szorul a magyar adófizetők pénzéből. A Bizottság azonban az állami támogatást összeegyeztethetőnek tartja az uniós versenyjoggal hivatkozva az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó EURATOM szerződésre. A szerződés szerint ugyanis az Unió „elősegíti a beruházásokat, és – különösen a vállalkozások kezdeményezéseinek támogatásával – biztosítja a Közösségben az atomenergia alkalmazásának fejlesztéséhez szükséges alapvető létesítmények megteremtését”.

A Bizottság döntése értelmében a Paks II beruházás versenyjogi szempontból engedélyezhető, de csak bizonyos feltételek betartása mellett.
a) A Paks II által elért esetleges nyereség kizárólag a beruházás finanszírozására vagy Paks II üzemeltetési költségeinek fedezésére fordítható.
b) A piaci koncentráció megelőzése érdekében Paks II funkcionálisan és jogilag független lesz Paks I üzemeltetőjétől (jelenleg az MVM Zrt.).
c) Paks II teljes villamosenergia-termelésének legalább 30%-át nyílt villamosenergia-tőzsdén értékesíti majd.

„Most már a magyar kormány is kénytelen lesz elismerni, hogy Paks II csak az adófizetők támogatásával tud megvalósulni és működni. Az EURATOM hatvan évvel ezelőtti létrehozásakor az akkori aláírók még naivan bíztak az atomenergia eljövendő hőskorában. Mára azonban világossá vált, hogy ez egy kifejezetten drága és kockázatos módja az áramtermelésnek. Ideje lenne végre felülvizsgálni ezt az idejétmúlt szerződést”- mondta Koritár Zsuzsanna. Az Energiaklub szakértője hozzátette, hogy Paks II állami támogatásáról való jogi hercehurca várhatóan a Európai Bíróságon folytatódik tovább, ahol Ausztria és más tagállamok is megtámadhatják a Bizottság döntését.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.