szerda, november 14, 2018
Civil Hírügynökség

Örökbe fogadtak egy krónikus belgyógyászati osztályt

sztMargitKorhaz-181016

Egy tisztább és szebb környezetre régóta várt a Szent Margit Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztálya.

A „Fogadj örökbe egy helyiséget a Szent Margit Kórházban” kampány keretében, két év elteltével, a Poli-Farbe festékgyár ismét csatlakozott a felújítási programhoz. Az idei kezdeményezés keretében a Krónikus Belgyógyászati Osztály újulhatott meg, ahol közel 5000 négyzetméternyi falfelület került kifestésre a festékgyár támogatásával. Betegszobák, folyosók, mennyezetek, mosdók, valamint a nővérszoba, és egy konferenciaterem is megújulhatott. A hazai tulajdonban lévő festékgyár természetesen arra is figyelt, hogy olyan különleges minőségű festéket biztosítson, amelyet kifejezetten gyógyszeripari, klinikai, egészségügyi helyiségekhez, és műtőkhöz ajánlanak.

Nem csak a kórházban dolgozóknak, hanem maguknak a betegeknek is hatalmas örömet jelent, hogy egy olyan osztályon lehetnek, amelyet felújítottak, szép és tiszta környezetben tölthetik mindennapjaikat. A Szent Margit Kórház Krónikus Belgyógyászati részlege mindig is szívügyének tekintette, hogy náluk a páciensek a legjobb ellátásban részesüljenek. Vezérmotívumuk: az életminőség megőrzése, vagy az elkerülhetetlen csökkentésének minimalizálása.

A Poli-Farbe pedig most abban segített, hogy a gyógyítás és gyógyulás szebb, kellemesebb környezetben történjen. Mintegy 5000 négyzetméter falfelület újult meg a cég által felajánlott minőségi termékekkel: a beltéri diszperziós Poli-Farbe Inntalerrel, ami esztétikus, jó pára- és légáteresztő, emellett mosásálló, valamint a speciális Medi-Farbe elnevezésű falfestékkel, ami kifejezetten kórházak számára ajánlott. Ez utóbbi többek között fertőtleníthető, a vegyszerekkel szemben ellenálló, bevonata kifejezetten tartós.

A kórház főigazgatója, dr. Badacsonyi Szabolcs, az osztály átadásán elmondta: „Az osztályon, 70 ágyon szakképzett ápolók folyamatosan végzik a betegek teljes körű ellátását. A betegek rendszerint hosszú hónapokat töltenek ebben a környezetben. Az osztály felújítását az Intézmény saját forrásból nem, vagy csak nagy erőfeszítések árán, illetve később tudta volna megvalósítani, ezért is nagyszerű a 2016-ban elindított „Fogadj örökbe…” kezdeményezés.”

A Poli-Farbe ügyvezetője, Szabó Antal az egészségügyi részleg átadásán elmondta: „A festékgyár több mint 25 éve alatt, folyamatosan jelen volt a társadalmi felelősségvállalás szintjén is. Számtalan oktatási és egészségügyi intézmény újult meg a festékadományaink segítségével vagy jótékonysági programjainkon keresztül, azonban, amikor személyesen is látja, tapasztalja az ember, hogy hová is kerül a terméke, milyen apróságnak tűnik egy festés, mégis mennyit javít a betegek közérzetén és az itt dolgozók kedélyén, hogy a közös összefogás létezik és működik, a nagyon jó érzés. A vállalat több terméke is a piacvezető termékek közé sorolható, számtalan díjjal ismerték el az elmúlt években ezeket, azt gondolom a vállalat igazi sikere mégis az, hogy minőségi termékekkel jelen tudunk lenni a piacon is, de a társadalom közügyeiben is.”

A közel 500 000 forint értékű festékadomány mellett a vállalat az intézménynek egy fél millió forint értékű videolaringoszkóp elnevezésű műszert is ajándékozott, aminek a műtétek során van nagy szerepe: intubálásra használják, a légutak szabad biztosításában segíti a szakorvosok munkáját. A műszert Szabó Antal és a Poli-Farbe jótékonysági nagykövete, Kozák Danuta olimpiai bajnok adta át a kórház vezetőségének. Danuta az adomány átadásakor hozzátette: „Része lenni egy segítő kezdeményezésnek, látni, hogy egy festés, egy megújult, tiszta környezet mennyit jelent egy kórházi osztály életében, mindig nagyszerű. A Poli-Farbe munkatársaival már több jótékonysági kezdeményezést valósítottunk meg, remélem a hasonló hétköznapi sikertörténetek száma a közeljövőben is csak emelkedni fog.”

A festékgyár és a Szent Margit Kórház kapcsolata 2016-ban kezdődött, amikor szintén közös összefogással, az intézmény Fejlődésneurológiai Osztálya került felújításra, akkor mintegy 1000 négyzetméter újulhatott meg.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.